Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SPORNA ENERGETSKA PIĆA

Biste li dali djetetu da popije jaku kavu sa šest žlica šećera? "Možda se tragedija ne bi dogodila. Moram reći da mi je muka što sam danas ovdje, kao majka i kao liječnica"

Aktualno Galerija Učenici, ilustracija - 1 Učenici, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Učenici, ilustracija - 2 Učenici, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vili Beroš, ministar zdravstva Vili Beroš, ministar zdravstva Foto: DNEVNIK.hr Energetska pića - 1 Energetska pića - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Energetska pića - 2 Galerija 1/5 >>
Nakon smrti dječaka sa srčanom manom koji je popio veću količinu energetskog pića, ministar zdravstva Vili Beroš okuplja radnu skupinu. Cilj je smanjiti dostupnost takvih pića djeci, a SDP traži potpunu zabranu prodaje maloljetnicima. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović.

Jedno energetsko piće jednako je jakoj kavi sa šest žlica šećera. SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan smatra da ih djeca ne bi smjela piti. Nakon smrti dječaka koji je popio veću količinu energetskog pića, rekla je da joj je žao što je HDZ prije tri godine odbio njihov prijedlog o zabrani prodaje takvih pića maloljetnicima.

"Možda se tragedija ne bi dogodila. Moram reći da mi je muka što sam danas ovdje, kao majka i kao liječnica", rekla je Borzan.

Oko 4,5 posto jedanaestogodišnjih učenika u svijetu svaki dan pije energetsko piće. Isto napravi 9,4 posto učenika u dobi od 13 godina, kao i 9,1 posto 15-godišnjih učenika. Djeca ih miješaju i s alkoholom, a ministar zdravstva Vili Beroš po tom pitanju najavljuje promjene.

"Hoće li to biti zabrana za određene kategorije, to ćemo tek vidjeti, ali odlučan sam zaštititi zdravlje naših najmlađih", rekao je ministar.

Baltičke zemlje, poručuje Borzan, zabranile su prodaju energetskih pića. Velika Britanija najavila je isto. Kontaktirali smo i s jednim od najvećih proizvođača takvih pića, ali ostali su bez komentara.

"Ako je na pićima napisano da se ne preporučuju trudnicama i djeci, zašto ih prodavati djeci? Ona ne mogu donijeti takvu odluku", rekao je SDP-ov Branko Kolarić.

Pročitajte i ovo Lea Pollak, voditeljica HZJZ-ovog Odjela za dodatke prehrani i biološki aktivne tvari Nakon smrti dječaka Liječnica objasnila zašto su energetska pića opasna za dječji organizam: "Roditelji moraju biti upoznati..."

Pročitajte i ovo Vili Beroš NA OSNOVU ANALIZA HZJZ-A Nakon iznenadne smrti dječaka Beroš krenuo u akciju zabrane prodaje energetskih pića maloljetnicima: "Nije to smišljeno iz vedra neba"

Pod Beroševe škare mogli bi i automati s grickalicama, slatkišima i slatkim pićima koji se nalaze u srednjim školama.

"Smanjenje dostupnosti uključuje i smanjenje dostupnosti tamo gdje su djeca najizloženija, a to su škole", rekao je ministar.

Svim školama, vrtićima i učeničkim domovima Ministarstvo obrazovanja, doznaje reporterka Nove TV Ivana Brkić Tomljenović, poslalo je dopis s podsjetnikom na zdravu prehranu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene