Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier i njegov slovenski domaćin Karl Erjavec razgovarali su o međusobnim odnosima dviju zemalja i nizu drugih pitanja poput problematike izbjeglica, a na konferenciji za novinare nakon susreta potvrdili su da nije došlo do napretka u vezi budućeg načina rješavanja graničnog pitanja.


Erjavec je kazao da granica još "nije određena" i ponovio stajalište Ljubljane kako do graničnog sporazuma treba doći putem arbitraže koja mora donijeti svoju presudu. On je kazao da je Arbitražni sporazum međunarodni sporazum donesen pod pokroviteljstvom Europske komisije i da bi mu bilo čudno ako ga se Hrvatska ne bi držala.

Vezani članci Karl Erjavec (Foto: AFP) Nesuđenom premijeru na dvorišna vrata crvenim sprejem napisali "štakor" Miro Kovač Miro Kovač predao više od 17.000 potpisa: "Ljudi u HDZ-u žele promjene, mi smo vrlo motivirani"

Odgovarajući na niz pitanja slovenskih novinara vezanih na arbitražu, ministar Stier u više je navrata ponovio da je taj postupak kompromitiran i okončan, no da je Hrvatska spremna tražiti bilateralno rješenje sa Slovenijom. "Što prije se tome pristupi, tim bolje", kazao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova.

Što se tiče ograde koju je na nekim mjestima uz rijeku Čabranku postavila Slovenija, što je bio predmet hrvatske prosvjedne note upućene prošlog tjedna, na koju Slovenija nije odgovorila, Stier je rekao da to pitanje ostaje neriješeno i nakon ministarskog susreta, ali da je uvjeren kako će uskoro biti riješeno.

I po podacima slovenske geodetske uprave i njihovim kartama, ograda je postavljena na području hrvatskog katastra, odnosno na hrvatskom teritoriju, kazao je Stier.

Hrvatski šef diplomacije istaknuo je da je neriješeno granično pitanje bilateralne naravi, da neriješena bilateralna pitanja postoje i među mnogim europskim državama, a nisu prepreka napretku u odnosima i suradnji pa ne bi trebali biti ni u slučaju Slovenije i Hrvatske.

Erjavec je rezolutno ponovio stajalište Ljubljane kako "granica još nije utvrđena", dodavši da se čudi "hrabrom" stajalištu hrvatskog kolege kako je žica uz Čabranku postavljena na hrvatskom teritoriju.

Dvojica šefova diplomacije složila su se da je s Turskom, kad je riječ o njenim odnosima s EU-om, potrebno zadržati konstruktivan odnos. "Nije u interesu ni EU, ni Hrvatske, niti Slovenije da suspendiraju pregovore s Turskom...Potrebno nam je izbalansirano stajalište prema Ankari", kazao je Stier.

I Stier i Erjavec složili su se da gospodarska suradnja između dviju zemalja dobro napreduje. Po podacima slovenske strane, robna razmjena raste 14 posto godišnje, a povećava se i obujam investicija.

Ministri dviju država kazali su da su dogovorili i ministarsku suradnju u okviru procesa Brijuni-Brdo, regionalne inicijative za pomoć europeizaciji regije, a dogovoren je i sastanak nekih međuvladinih povjerenstava, kao povjerenstva za malogranični promet i suradnju (SOPS), te povjerenstva za groblja iz vremena rata i poraća. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju