Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ministar vanjskih poslova i politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier (HDZ) izjavio je da poštuje princip presumpcije nevinosti pa ne vidi nijedan razlog da se iz stranke isključi Božidara Kalmetu, zadarskog gradonačelnika i bivšeg HDZ-ova ministra mora, prometa i infrastrukture.


Njega je USKOK optužio da je zbog produkcije filma "Prometna renesansa Hrvatske" proračun oštetio za više od 600.000 kuna.

"Ne vidim nijednog razloga za isključenje iz stranke. To u ovom slučaju, kao i u bilo kojem drugom slučaju gdje se poštuje presumpcija nevinosti, ne bi trebalo biti u pitanju, a drugo je što se tiče političkih implikacija budućih mogućih kandidatura", rekao je Stier novinarima na okruglom stolu "Hrvatska u Europi - migracijski izazovi".

Buduće kandidature treba raspraviti na stranačkim tijelima, dodao je. "To se još nije raspravljalo, i naravno pitanje na kojim stranačkim tijelima - prvenstveno pretpostavljam da je to naša županijska organizacija u Zadarskoj županiji", kazao je Stier.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković odbio je komentirati Kalmetin slučaj rekavši kako sudske postupke ne može komentirati.

"Ne mogu komentirati sudske postupke, ni sudske niti postupke odvjetništva. Čuo sam da je podignuta optužnica, nakon toga ide optužno vijeće i ono će odlučiti je li ta optužnica pravovaljana, odnosno hoće li je potvrditi ili neće", odgovorio je Butković na pitanja novinara nakon dodjele nagrada "Gospodarstvenik" i "Gospodarski događaj godine".

Nakon što je sud u aferi HAC Remorker nedavno potvrdio optužnicu protiv Kalmete, USKOK je podignuo još jednu optužnicu protiv njega i to zbog zloporabe položaja i ovlasti jer je, tvrde, mimo postupaka javne nabave produkciju filma "Prometna renesansa Hrvatske" dogovorio sa Fimi mediom, čime je Ministarstvo oštetio za 612.000 kuna. (Hina)