Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporna produkcija filma

Kalmeta se oglasio o novoj optužnici; stigao odgovor iz DORH-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je podignuo optužnicu protiv Božidara Kalmete zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

"Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je, tijekom 2007. i 2008. godine, u Zagrebu, koristeći položaj ministra u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, s odgovornom osobom trgovačkog društva Fimi Media dogovorio produkciju filma „Prometna renesansa Hrvatske“ time da se realizacija navedenog podvede pod izuzeće od postupka javne nabave, znajući da nema potrebe za naručivanjem i plaćanjem tog filma sredstvima Ministarstva. Sukladno dogovoru, trgovačko društvo je za produkciju filma 21. travnja 2008. Ministarstvu ispostavilo račun od 612.159,40 kuna, koji Ministarstvo nije moglo platiti jer nije raspolagalo nikakvom dokumentacijom iz koje bi proizlazila financijska obveza Ministarstva i osnovanost predmetnog računa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od Fimi medije Nova istraga protiv Kalmete: Naručio reklamni spot za 600.000 kuna Slika nije dostupna Često prozivani ministar Povezivalo ga se s više afera, ali ostajao je neokrznut na visokoj poziciji

Potom je okrivljenik s odgovornom osobom društva Fimi Media dogovorio sačinjavanje potrebne dokumentacije za plaćanje ispostavljenog računa nakon čega je društvo Fimi Media sačinilo ponudu na kojoj se kao datum izrade navodi 15. veljače 2008. i Ugovor o poslovnoj suradnji na području tržišnog komuniciranja u kojem se kao datum zaključivanja navodi 12. ožujka 2008., koji je u ime Ministarstva potpisao okrivljenik. Na temelju tako izrađene dokumentacije 8. rujna 2008. izvršeno je plaćanje navedenog računa čime je okrivljenik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture oštetio za 612.159,40 kuna", javlja USKOK.

"Cvitan se dodvorava Mostu"

Kalmeta je kazao kako je  Uskokova optužnica protiv njega podignuta kako bi se glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan dodvorio Mostu.

"Po mom dubokom mišljenju, a koje nije napamet izrečeno, optužnica protiv mene u aferi Remorker je proširena godinu dana nakon što su svi ostali već bili uhapšeni i to je napravio Dinko Cvitan po nalogu Zorana Milanovića. A ovo danas je gospodin Dinko Cvitan također napravio, ali iz razloga kako bi se dodvorio Mostu. Očito želi ostati i dalje državni odvjetnik", kazao je Kalmeta u izjavi Hini.

Podsjetio je da je nakon što mu je 10. studenoga potvrđena prva optužnica najavio da će doći vrijeme kada će kazati "što je bilo i kako je sve teklo". No, "čašu mu je prelila" današnja optužnica za film "Prometna renesansa Hrvatske" koji pokazuje što je sve napravljeno u prvom mandatu njegova "minstrovanja".

"Sve što sam napravio bilo je moje pravo"

"Sve što sam napravio bilo je moje pravo. Kada se naručuju hrvatski filmovi koji blate Domovinski rat, koji proglašavaju Hrvatsku genocidnom onda je sve u redu, a kada se napravi jedan film koji će pokazati što je u Hrvatskoj napravljeno i koji je izuzet iz javne nabave, imaju se drugačiji kriteriji", kazao je Kalmeta.

Njegov odvjetnik Krešimir Vilajtović kazao je da se glavna teza optužbe bazira na konstataciji da je Kalmeta naručio film i platio ga, bez postupka javne nabave, znajući da za to nema potrebe.

"Radi se o netočnoj i s druge strane proizvoljnoj tvrdnji Uskoka. Naime, ne znam iz kojih dokaza je izvučen zaključak da se radi o filmu za kojim nije bilo potrebe. Moram reći da se radi o vrlo slobodnom zaključivanju, jer govorimo o periodu kada je bio bum cestogradnje, kada se ozbiljno ulagalo u infrastrukturu", kazao je Vilajtović.

Dodao je da Uskok nije taj koji procjenjuje ima li za nekim filmom potrebe jer su o tome bili ovlašteni odlučivati ministar i njegovi suradnici.

"Po toj logici i mnogi bi drugi bili optuženi, znamo da su više milijuna plaćeni neki drugi filmovi", ustvrdio je Vilajtović, ističući da je ministarstvo u tom slučaju bilo izuzeto iz postupka javne nabave te da ga nisu morali primijeniti.

Riječ je o drugoj korupcijskoj optužnici protiv Kalmete, a prvu u tzv. HAC-ovom kraku afere Remorker je 10. studenoga u cijelosti potvrdio zagrebački Županijski sud. Njegova obrana tvrdi da u tom slučaju protiv Kalmete nema dokaza te da on ne može biti osuđen.

DORH odgovorio Kalmeti: Cvitan postupa po propisima u koje ne spada dodvoravanje

Reagirajući na prozivke zadarskog gradonačelnika i bivšeg ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete, koji je u ponedjeljak izjavio da je nova optužnica protiv njega podignuta kako bi se glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan dodvorio Mostu, DORH je odgovorio da Cvitan ne postupa ni po čijim nalozima, niti se ikome dodvorava.

"Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan ne postupa po nalozima bilo koje osobe ili stranke već postupa sukladno zakonom propisanim ovlastima u koje zakonodavac nije unio ni predvidio dodvoravanje", izvijestilo je u ponedjeljak Državno odvjetništvo na svojoj web stranici.

Izjave gradonačelnika Zadra i bivšeg ministra su izjave samo jednog okrivljenika u jednom od predmeta nadležnog državnog odvjetništva, odnosno Uskoka koje je, u konkretnim predmetima protiv okrivljenog Kalmete, postupalo i postupa isključivo u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i na osnovu stanja dokaza u spisu, navodi DORH.

"Izjave navedenog okrivljenika predstavljaju, kako je sam izjavio, njegovo 'duboko uvjerenje i mišljenje' za koje nije ponudio niti jedan razumni argument", poručuje DORH dodajući kako je sud potvrdio optužnicu protiv Kalmete i time utvrdio postojanje osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo, kako mu se optužnicom stavlja na teret, dok će o osnovanosti optužnice sud tek odlučivati.

Odvjetništvo također ističe da su obje optužnice protiv Kalmete utemeljene na prikupljenim dokazima u zakonom propisanom postupku koje je proveo nadležni Uskok. (Hina)
 


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene