Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Šteta u Medačkom džepu bila je kolateralna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjedočeći na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu bivši pravni savjetnik načelnika Glavnog stožera Zdravko Vladanović kazao je danas da je "šteta" koja se dogodila tijekom akcije u Medačkom džepu bila "kolateralne prirode", a optužene je generale nazvao ratnim herojima koji su samo obavljali svoju ustavnu zadaću.

Glasine o zločinima hrvatske vojske i policije Vladanović je čuo od tadašnjeg načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka. On ga je i postavio u istražnu komisiju koja je kasnije otputovala u Gospić, gdje ih je dočekao Ademi i rekao kako želi da se otkrije istina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Medački džep: Zaštićeni svjedoci govore o ubojstvima civila Slika nije dostupna 'Akcijom Medački džep zapovijedao je Domazet'

No, svjedok tvrdi da je ubrzo šef komisije Ante Gugić rekao da se vrate u Zagreb, te da je time rad komisije i završio.

Generala Bobetka njegov je bivši savjetnik opisao kao sujetnu osobu koja je svu slavu za akciju Medački džep željela zadržati za sebe.

Kada je govorio o akciji Bobetko je kao bitnu kariku isticao Norca, dok je Ademija zaobilazio. Zato je i zadržao dio njegovih zapovjednik funkcija, rekao je Vladanović.

Svjedok se prisjetio da je o akciji često govorio i admiral Davor Domazet Lošo, hvaleći se da je u njoj osobno sudjelovao te da je u borbu uveo tenkove. Dodao je i da je Ademi teško primio smjenu nakon Medačkog džepa te da je i njega zanimalo zašto je uvijek u drugom planu.

Norca je opisao kao poštenog, mladog i sposobnog čovjeka kojemu je dodijeljen veliki teret odgovornosti.

"Generali su u ratu izvršavali svoju ustavnu zadaću. Osobno ih doživljavam kao heroje Domovinskog rata, a šteta koja je nastala smatram da je kolateralne naravi", kazao je svjedok.

Suđenje je nakon stanke nastavljeno saslušanjem zaštićene
svjedokinje, čiji je otac stradao u Divoselu, a očekuje se i
ispitivanje još nekih zaštićenih svjedoka.

Zaštićene svjedokinje od generala će tražiti naknadu štete za ubojstvo člana obitelji

Dvije zaštićene svjedokinje u nastavku suđenja generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu danas su govorile o ubojstvu svog oca, odnosno supruga, čije je tijelo, nakon
što je izudarano tupim predmetom, pronađeno u septičkoj jami u Gospiću, a najavile su i da će od optuženih generala tražiti naknadu za ubojstvo člana obitelji.

Ubijeni je prije akcije Medački džep s obitelji živio u zaseoku
Vujnovići kod Divosela, gdje se bavio poljoprivredom i uzgajao stoku.

Njegova kćer rekla je da ne zna točne okolnosti ubojstva, no rečeno joj je da je otac zatučen tupim predmetom i bačen u septičku jamu.

Po riječima supruge ubijenog, te su podatke doznali od UN-a, a kasnije su preuzeli mrtvo tijelo i sahranili ga. U vrijeme kada je ubijen imao je 71 godinu i bio je u civilnoj odjeći.

Obje svjedokinje ustvrdile su da uoči napada HV-a u svom selu nisu vidjele nikakve vojnike ili bilo koga pod oružjem.

Sudac Marin Mrčela optuženom Norcu je zabranio da svjedokinje pita o vojnim položajima oko sela, čime su se hranili ili tko je iz Divosela pucao na Gospić.

Suđenje za ratne zločine prilikom oslobađanja dijela ličkog ratišta u rujnu 1993. nastavit će se sutra za kada su najavljena nova saslušanja svjedoka čiji je identitet zaštićen, a svjedoče izmijenjenoga glasa putem video linka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene