Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon požara u Zatonu i Raslini

Gdje je novac? Šteta - gotovo 32 milijuna kuna, obećanja su dana, ali vrijeme prolazi: "Moj cijeli prošlogodišnji urod je uništen"

Aktualno Galerija Zaton Zaton Foto: Dnevnik.hr Poljoprivrednici u Zatonu čekaju naknadu štete - 5 Poljoprivrednici u Zatonu čekaju naknadu štete - 5 Foto: DNEVNIK.hr Poljoprivrednici u Zatonu čekaju naknadu štete - 4 Poljoprivrednici u Zatonu čekaju naknadu štete - 4 Foto: DNEVNIK.hr Poljoprivrednici u Zatonu čekaju naknadu štete - 3 Poljoprivrednici u Zatonu čekaju naknadu štete - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Poljoprivrednici u Zatonu čekaju naknadu štete - 1 Galerija 1/5 >>
Više od tri mjeseca prošlo je od nezapamćenog požara u Zatonu i Raslini, u kojem je izgorjelo više od 80 posto poljoprivrednih površina, ali i 30 kuća.

Šteta je velika, gotovo 32 milijuna kuna. Obećanja za naknadu su dana, ali vrijeme prolazi, a poljoprivrednici se pitaju: gdje je novac? Poljoprivrednici u Zatonu čekaju naknadu štete, a priču o njima za Dnevnik Nove TV donijela je reporterka Sanja Jurišić

"Moj cijeli prošlogodišnji urod je uništen, a to je potencijalno vino i to je prihod od kojeg praktički mi živimo", priča poljoprivrednik Dražen Ševerdija iz Zatona. 

I ovogodišnju berbu maslina Zatonjani žele što prije zaboraviti. Od 650 stabala, Ivanu Cvitanu je izgorjelo više od pola. Ni ostale nisu prošle neokrznute od vatrene stihije.

"Ima ih sigurno više od 400 kroz koje je prošao vrući zrak, i njih se ne isplati brati", rekao je Cvitan. Štete su zatonski poljoprivrednici prijavili nadležnim institucijama. Od požara je prošlo više od tri mjeseca, još nisu dobili ni lipe.

Poljoprivrednik  Ševerdija samo kratko kaže: "Ništa. Ništa, ništa, ništa".

"A šta ću vam reći? Pogledajte potres u Petrinji i Glini, pa će vam sve biti jasno", priča  Cvitan.

A dok čekaju pomoć od Grada, Županije, države sami su se uhvatili posla. Uz pomoć donacija dobrih ljudi uklanjaju nagorjela stabla s mjesnog groblja.

"Vidjeli smo da nam je najbolje da krenemo sami u obnovu, nadamo se da će se i Grad u sve to uključiti", poručio je  Boris Dukić, načelnik Mjesnog odbora Zaton.

Kažu - prije tri mjeseca političarima su bila puna usta obećanja. U Zatonu su dan za danom, bili premijer Plenković, predsjednik Milanović, resorna ministrica.

Različito shvaćanje riječi sad

"Mi ćemo sad sagledati tu situaciju i nastojati reagirati kako smo reagirali i u drugim slučajevima", rekla je u srpnju Marija Vučković, ministrica poljoprivrede. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PODACI HVZ-a Raste broj požara u Hrvatskoj: Pogledajte koliko je osoba smrtno stradalo u vatrenoj buktinji

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbrajaju se štete Najveći požar ove sezone i službeno je ugašen: "Izgorjelo 30 kuća, nekoliko brodica, tri poljoprivredna stroja..."

A to "sad" od države, očito ne znači ono što "sad" znači za poljoprivrednike. Oni i tri mjeseca nakon požara gledaju spaljenu zemlju, a na račune im ne sjeda naknada štete.

Iz Šibensko-kninske županije na upit Nove TV odgovaraju, natječaj je u tijeku, pola milijuna kuna osigurali su za vlasnike stradalih objekata, ostalo je na Ministarstvu poljoprivrede.

Oni pak poručuju: za područje Zatona i Rasline proglašena je prirodna nepogoda, sredstva su predviđena, dio će biti isplaćen do kraja kalendarske godine, ostatak čim to bude moguće.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene