Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lani ubijeno 9 stranih državljana

Statistika demantira BBC i Economist: Stranci su sigurni u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski su se mediji čini se ujedinili u prikazivanju Hrvatske kao zemlje u koju se ne preporučuje putovati. Nakon BBC-a i časopis The Economist objavio je članak u kojem se osvrće na korupcijske skandale, mafijaške obračune i tešku gospodarsku situaciju. No ima li uistinu straha za turiste u Hrvatskoj? Ako je vjerovati MUP-ovoj statistici, ništa više nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

Lani je u Hrvatskoj ubijeno 9 stranih državljana. S obzirom na broj gostiju iznimno malo, tvrde poznavatelji sigurnosne situacije u zemlji. 'Turistima, domaćima i stranima ne prijeti nikakva veća opasnost nego što im prijeti na turističkim područjima zemalja koje su nam turistička konkurencija. U najmanju ruku smo mi tu negdje u jednakoj razini ako stanje nije kod nas još i bolje', tvrdi stručnjak za sigurnost Joško Morić.

Pročitajte i ovo Nina Obuljen Koržinek Plenkovićeva uzdanica Ministrica je puna vjere i nade: ''Kazneni zakon unaprijedit će status novinara'' Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a Za Dnevnik Nove TV Predsjednik HND-a o obratu u slučaju lex AP: "Ovo je ustupak pod pritiskom, ali i zamka. Sad imamo još više razloga za prosvjed''

>> The Economist: 'Hrvatska je neuspješna balkanska država'

>> BBC: Hrvatska je zemlja prokleta kriminalom

Uz dva slučaja silovanja strancima od kriminala najviše prijete krađe. Lani su ih prijavili gotovo 3 tisuće. Meta su očito oni s boljim standardom. Na vrhu su Nijemci, slijede Slovenci, a kralo se i od Austrijanaca i Talijana. A na zakone su se najčešće oglušivali susjedi. Prednjače državljani BIH, Slovenci, Talijani i Srbi. Uz 9 počinjenih ubojstava najčešći im je grijeh zloupotreba opojnih droga. Od kriminala za turiste su pogubnije bile ceste i more. Od 34 utopljenika najviše je Nijemaca, Slovenaca i Čeha. U prometu je život izgubilo najviše Slovaka, državljana BIH, Srba i Čeha.

Izjave Sanadera i Mesića su narušile vjerodostojnost sigurnosnog sustava

Izvor britanskog bauka o Hrvatskoj leži u politici smatra Morić. Pripomogle su kaže i bombastične izjave premijera i predsjednika o mafiji i terorizmu nakon ubojstava Ivane Hodak i Ive Pukanića. 'Tim izjavama i ponašanjem prema sustavu sigurnosti, narušena je njegova vjerodostojnost', dodaje.

Turisti bi opravdani strah ove godine u Hrvatskoj čini se ipak trebali imati jedino od cijena i kvalitete usluge. Ne bi škodila ni upozorenja na oprez u prometu, ali i buru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene