Stanovnici Slavonskog Broda opet imaju onečišćen zrak. Iako se isprva mislilo da je to krivica rafinerija, tamo trenutačno ne radi postrojenje koje proizvodi naftu.

Galerija Rafinerija nafte Brod - 1 Rafinerija nafte Brod - 2 Rafinerija nafte Brod - 3 +0 Rafinerija nafte Brod - 4

Kako bi udahnuli čist i svjež zrak, mnogi Hrvati odlaze u prirodu, ali takvu sreću nemaju stanovnici Slavonskog Broda. Iako su godinu dana imali čist zrak, već nekoliko dana ekstremno je zagađen

Mještani ističu - problem je velika potrošnja goriva, lokalni zagađivači, loženje, ali i južina. Na mjernim postajama izmjerena je vrijednost lebdećih čestica čak do 330 mikrograma, a u prosjeku ne bi smjelo biti više od 20 do 50, što je ekstremno visoko zagađenje.

''Ja svaku večer šetam sat vremena i neki dan sam baš primijetila da jednostavno ne možeš disati koliko je to zagađeno'', komentirala je Marica.

Saharska prašina zacrvenila i nebo u Stuttgartu Prašina iz Sahare i nama će donijeti "krvavu" kišu: Meteorolog objasnio odakle pustinjski pijesak na europskom tlu

Ante Mrvica Preminuo Ante Mrvica, dobri duh Splita. Bio je ikona luke, svi su za njega imali samo riječi hvale: "Uvijek je bio nasmiješen"

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo brodsko-posavske županije, Ante Cvitković, komentirao je da kratkotrajna izloženost ne bi trebala imati znatan utjecaj na zdravlje pojedinca.

''Ne osjećamo se baš ugodno, imamo malu bebu i sad bi voljeli da netko nešto napravi po tom pitanju'', komentira Marina iz Slavonskog Broda.

Do sada je glavni krivac onečišćenog zraka bila rafinerija u Bosanskom Brodu. No iz rafinerije su dopis poslali ministarstvu krajem siječnja u kojem ističu kako postrojenje koje proizvodi naftu ne radi.

''Dominantno dakle kućna ložišta i promet je taj koji igra ulogu u onečišćenju zraka'', izjavio je Cvitković.

No, neki smatraju da je rafinerija ipak započela s radom.

 ''Tu ima i lokalnih zagađivača, a ima problema i s južinom. Tu je problem daljinskih onečišćivanja od Tuzle, termoelektrana, ali mi u ovom trenutku ne znamo, ipak sumnjamo na to da možda ipak rafinerija počela s radom'', rekao je Peter Tot-Đerđ, Građanska inicijativa "Za čist zrak".

Po karti europske agencije zaštite okoliša zrak u Slavonskom Brodu u godinu dana onečišćen je 40 posto. Stručnjaci ističu jedino kiša može smiriti zagađenje koje utječe na zdravlje ljudi. Struka još uvijek nema odgovor odakle Brođanima toliko onečišćenje. Smatraju da je u pitanju položaj i ruža vjetrova.

Više informacija potražite u videozapisu.

 

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.

Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju