Nepoznati počinitelji u Šibeniku su provalili u pravoslavni Hram Svetog Spasenja. Došlo je do manje materijalne štete, a ništa ne upućuje na to da je čin motiviran vjerskom ili nacionalnom netrpeljivosti. U Šibenik je stigao predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i poručio da nema potrebe za dizanjem tenzija.

Galerija


Razvaljene brave, pobacane ikone, ukraden milodar. Djelo je ovo nepoznatog počinitelja koji je noćas provalio u Hram Svetog Spasenja u središtu Šibenika. Na očevid je stigla i policija. Radi se, kažu, o klasičnoj provali. Građani događaj osuđuju, kažu, mladima je dosadno pa rade cirkus.

Vezani članci Državni vrh u Jasenovcu Hoće li nakon silnih "čašćenja" u zadnje vrijeme Milanović i Plenković zajedno u Jasenovac: "Usuglasit će se kako će taj dan izgledati" Aparat s gumenim lopticama, ilustracija Neobična krađa u Šibeniku: Ukrao 200 kuna iz aparata za – gumene loptice

SDSS-ov potpredsjednik Vlade Boris Milošević oglasio se putem društvenih mreža. Reagirao je, kaže, jer je emotivno vezan za tu crkvu. "Volim ovaj hram, njegovu ulicu i malo groblje koje ga okružuje u centru grada i zato sam tužan zbog provale. U njega sam išao kao dijete i on je dio identiteta Šibenika. Očekujem da će počinitelj biti pronađen“, napisao je.

Crkvu je obišao i Milorad Pupovac u pratnji saborske zastupnice Anje Šimprage i zamjenika šibensko-kninskog župana Ognjena Vukmirovića. Došli su, poručuju, kako bi naglasili da se radi o vandalizmu, a ne o vjerskoj ili nacionalnoj netrpeljivosti.

"Duboko smo uvjereni da ovo nije napravio nitko iz vjerskih ili etničkih pobuda nego unesrećeni ljudi koji očito nisu predmet dovoljne brige onih koji bi o njima trebali brinuti“, kazao je Milorad Pupovac.

Pozvali su i na bolju zaštitu sakralne baštine kako se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali. Neoštećene ikone vraćene su na svoje mjesto.

Više o ovoj temi doznajte iz videa priloženog u galeriji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr