Nepoznati počinitelji u Šibeniku su provalili u pravoslavni Hram Svetog Spasenja. Došlo je do manje materijalne štete, a ništa ne upućuje na to da je čin motiviran vjerskom ili nacionalnom netrpeljivosti. U Šibenik je stigao predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i poručio da nema potrebe za dizanjem tenzija.

Galerija


Razvaljene brave, pobacane ikone, ukraden milodar. Djelo je ovo nepoznatog počinitelja koji je noćas provalio u Hram Svetog Spasenja u središtu Šibenika. Na očevid je stigla i policija. Radi se, kažu, o klasičnoj provali. Građani događaj osuđuju, kažu, mladima je dosadno pa rade cirkus.

Vezani članci Milovan Kević, voditelj Službe civilne zaštite Šibenik Voditelj Službe civilne zaštite iz Šibenika otkrio kolika je šteta nakon potresa: "Građani su bili jako uznemireni, u strahu" Zagrebačka policija traži muškarca s fotografije - 2 Prepoznajete li muškarca na fotografiji? Policija ga traži zbog dvije krađe iz siječnja i veljače

SDSS-ov potpredsjednik Vlade Boris Milošević oglasio se putem društvenih mreža. Reagirao je, kaže, jer je emotivno vezan za tu crkvu. "Volim ovaj hram, njegovu ulicu i malo groblje koje ga okružuje u centru grada i zato sam tužan zbog provale. U njega sam išao kao dijete i on je dio identiteta Šibenika. Očekujem da će počinitelj biti pronađen“, napisao je.

Crkvu je obišao i Milorad Pupovac u pratnji saborske zastupnice Anje Šimprage i zamjenika šibensko-kninskog župana Ognjena Vukmirovića. Došli su, poručuju, kako bi naglasili da se radi o vandalizmu, a ne o vjerskoj ili nacionalnoj netrpeljivosti.

"Duboko smo uvjereni da ovo nije napravio nitko iz vjerskih ili etničkih pobuda nego unesrećeni ljudi koji očito nisu predmet dovoljne brige onih koji bi o njima trebali brinuti“, kazao je Milorad Pupovac.

Pozvali su i na bolju zaštitu sakralne baštine kako se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali. Neoštećene ikone vraćene su na svoje mjesto.

Više o ovoj temi doznajte iz videa priloženog u galeriji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr