Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Egzistencijalno pitanje

Stanovnici Pelješca: 'Most je jedino pametno rješenje!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pelješki most za stanovnike dubrovačko neretvanske županije nije samo političko već i egzistencijalno pitanje.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić potvrdila je da od Bruxellesa možemo tražiti novac za Pelješki most. Ako ga pristanu financirati, Hrvatska bi za tu gradnju sredstva mogla dobiti tek 2014. godine. Za stanovnike Pelješca nema dvojbe, most im treba, jer dosta im je prelaženja granice na nepovezanom dijelu Hrvatske.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko "Dvojio sam..." Oglasio se Karamarko: Objasnio kako bi HDZ mogao dobiti izbore i s kime bi trebao koalirati Tomislav Karamarko na općem saboru HDZ-a govorio i o svojoj kandidaturi Karamarko savjetuje vodstvu HDZ-a da osnuje Domoljubnu koaliciju broj dva

'Most je jedino pametno rješenje', smatra Đani Dežulović sa Pelješca. Takvo je raspoloženje na cijelom Pelješcu. Bez mosta na taj se otok dolazi tek prelaskom kroz 20 kilometara dug teritorij Bosne i Hercegovine.

'Oni se osjećaju kao građani drugog reda. To su građani Hrvatske koji kroz svoj teritorij žele putovati bez putovnice i to smo im dužni osigurati', rekao je Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a.

>> Pusić: Pelješki most je definitivno projekt koji može kandidirati za sredstva iz EU

Most za stanovnike neretvanskog kraja znači da neće primjerice do bolnice u Dubrovniku morati prelaziti granicu. 'Bitno je da se spojimo, da ne idemo preko dvije šengenske granice', rekao je Zoran Lazić sa Pelješca.

Poruka je jasna: od mosta se ne smije odustati, iako znamo da se preko noći ne može izgraditi. Uz most Vlada radi alternativu: cestovni koridor kroz BiH za koji se također traži europski novac, a i za njega treba vrijeme.

'Pitanje mosta je pitanje suvereniteta Hrvatske nad cijelim teritorijem i pitanje kontinuiteta tog teritorija', kaže Karamarko. Iduće godine postajemo članica Europske unije. Hrvatska granica s BiH postaje granica Europe i BiH.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene