Stanovnici Donje Lomnice kraj Velike Gorice bune se protiv gradnje asfaltne baze u njihovu selu. Strahuju za svoje zdravlje jer se asfaltna baza gradi nekoliko desetaka metara od prvih kuća, ali i vodocrpilišta. No, studija o utjecaju na okoliš pokazala je da asfaltna baza nije štetna.


Iako je bio gradonačelnik Velike Gorice kad je gradnja projekta starog gotovo desetljeće počela, Dražen Barišić sada od tvrtke koja gradi bazu traži zaustavljanje gradnje.

Vezani članci Cesta oko stupa (Foto: Dnevna doza splitskog nereda) Genijalci iz Dalmacije: "Radimo, al' ko će sad izmještat stup, asfaltiraj ti to oko toga i stavi malo fluorescentne piture" Asfaltirani ležeći policajci (Foto: Josip Regovic/PIXSELL) - 9 "A je to" u Zagrebu: Oštećene ležeće policajce popravili asfaltom

"Tu salatu sijemo i luk i sad evo tu je asfaltna baza", kaže mještanka Mirjana. Blizu buduće asfaltne baze je i vodocrpilište.

"To je strahovito zagađivanje. Pa mi znamo šta je asfaltna baza", kaže mještanka Anka. Njezin sumještanin Stjepan pak ističe da će Donja Lomnica postati "drugi Slavonski Brod". "Oni imaju naftu, a mi ćemo tu imati katran. Katran je gori od nafte", kaže Stjepan.

Pobuna mještana urodila je plodom. S tvrtkom koja gradi bazu, Strabagom, stanovnici i gradonačelnik Velike Gorice održali su sastanak. Traže da se zaustavi gradnja, a odgovor očekuju do utorka.

"Apeliramo na njihovo razumjevanje i da poduzmu korake koje grad očekuje od njih. Jer ako vi svakodnevno spavate pored izvora svog straha, nitko neće biti zadovoljan niti u jednom trenutku", kaže Dubravko Katulić, predstavnik mještana Donja Lomnica.

Iz Strabaga poručuju kako su voljni surađivati, ali ih ovakav rasplet iznenađuje. "Bili smo transparentni oko naših planova od početka. Utjecaj na okoliš je veoma nizak, ova tehnologija ne koristi nikakvu vodu, ne proizvodi nikakvu otpadnu vodu, a emisije su niske, znatno niže od zakonskih ograničenja", poručuju iz Strabaga.

A 2010. napravljena je studija o utjecaju na okoliš po kojoj asfaltna baza nije štetna. Ipak Ministarstvo zaštite okoliša kreće u nadzor. "I to koordiniranog tipa s ministarstvom graditeljstva je dogovoren za sljedeći tjedan i on će biti i utvrdit će se da li se u procesu gradnje poštuju mjere propisane u rješenju", poručuje ministar Slaven Dobrović.

Gradonačelnik poručuje kako su se poštivale sve zakonitosti. Ipak i on sada želi da se gradnja zaustavi. Stanovnici u Donjoj Lomnici asfaltnu bazu ne žele. Ako im se uvjet ne ispuni planiraju i prosvjed.