Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt Crocodile

Evo kako će Hrvatska poboljšati uslugu informiranja putnika o stanju na cestama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 9 milijuna eura iz europskog fonda povuklo je ministarstvo prometa i to kako bi poboljšalo uslugu informiranja putnika o stanju na hrvatskim cestama.

Sve mora biti gotovo za dvije i pol godine, a veliku korist od ovog projekta s neobičnim imenom ''Crocodile'' - trebao bi imati i hrvatski turizam.

O gužvama, prometnim nesrećama i vjetru na autocesti vozači će uskoro biti obavješteni puno brže nego danas i to zbog boljeg nadzora cesta. Taj će sustav ministarstvo prometa modernizirati europskim novcem.

Pročitajte i ovo Stanje na cestama O problemima na cesti Bura puhala i do 180 km na sat: "Vozači ne žele pratiti signalizaciju, prate GPS" Ilustracija Poteškoće u vožnji Vrijeme stvara probleme: Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena A1 kod Svetog Roka

"Radi se o sredstvima od oko 11 milijuna eura. Od toga 85% su europska sredstva, a 15% osiguravamo mi - ministarstvo i upravitelji cesta", kaže Tomislav Mihotić, državni tajnik za infrastrukturu.

Hrvatska je tako postala dio EU projekta Crocodile, koji za cilj ima na jednom mjestu svakodnevno skupljati sve važne informacije s europskih prometnica.

Iako se na prvi pogled čine impresivnim, sustavi koji se koriste u većini centara za kontrolu prometa u Hrvatskoj stari su više od 10 godina. Upravo se Crocodile projektom planira modernizirati cijeli sustav i omogućiti brži protok informacija prema svim korisnicima hrvatskih autocesta i cesta.

Sve te informacije putem interneta će ekspresno biti slane na istu adresu. Od tamo će građanima biti dostupne putem besplatne mobilne aplikacije, a postoji mogućnost i da se radiosignalom direktno šalju na GPS uređaje u vozilima.

"Pa ne bi bilo loše kad bi pravovremene bile informacije, a ne uletimo u gužvu kad već bude kasno", kaže Pejo iz Zagreba.

"Dobar primjer je prošlogodišnja turistička sezone - bile su velike gužve, međutim nije bilo zamjerki od strane gostiju toliko na gužve, nego nepostojanje informacija što da rade dalje", kaže prof. dr. sc. Sadko Mandžuka, FPZ.

Komunikacijski šum trebao bi biti otklonjen najkasnije za dvije i pol godine, do kada traje rok za korištenje europskog novca.

"S obzirom da se cijeli projekt odnosi na unaprijeđenje informacijskog sustava upravljanja cestom i nema značajnijih građevinskih radova, očekuje se završetak projekta u predviđenom roku - dakle rujan 2019. godine", kaže mr. sc. Ivica Jujnović, koordinator projekta Crocodile 2 Croatia.

Najveću bi korist trebao izvući - hrvatski turistički imidž.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene