Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako Hrvatska u kratkom roku nakon formiranja i početka djelovanja nove vlade ne poništi odluku o ZERP-u, odnosno njegovu primjenu na članice EU-e, prijeti joj zamrzavanje pet do šest pregovaračkih poglavlja u pregovorima s EU.


Tu je informaciju objavila danas Slovenska tiskovna agencija STA koja se poziva na "izvore bliske Europskoj komisiji".

Vezani članci Damir Vanđelić Vanđelić potvrdio da s HDZ-om pregovara o utrci za Zagreb: "Ja mislim da imam šanse na mnogim izborima" Slika nije dostupna Milanović: 'Hrvatska će se prema Srbiji odnositi partnerski, a ne tutorski'

"EK ne komentira neimenovane izvore. Ono što mogu reći jest da komisija očekuje da se hrvatska vlada odmah po formiranju pozabavi pitanjem ZERP-a", rekla je glasnogovornica povjerenika za proširenje EU Krisztina Nagy.

"Nije dovoljno to što se ZERP ne provodi u praksi, po zakonu on je već na snazi", rekao je neimenovani izvor STA, dodajući da bi se, ako ne poništi odluku, Hrvatskoj moglo dogoditi ono što se krajem 2006. godine dogodilo Turskoj.

Tada je zamrznuto 8 od 35 njenih pregovaračkih poglavlja zbog nespremnosti Ankare da pristane na uključivanje Cipra u EU s kojom je Turska u carinskoj uniji.

Slovenska agencija podsjeća da je slovenski premijer Janez Janša prije više od godinu dana, u vrijeme kad je hrvatski Sabor donio odluku da će se ZERP na države EU-a primijeniti najkasnije do 1. siječnja 2008, to komentirao riječima da bi i Hrvatska mogla "proći kao Turska"

"Hrvatska ima jasne pravne obveze prema političkom dogovoru iz 2004. da neće jednostrano primijeniti ZERP nego da će taj problem riješiti u dobrosusjedskom duhu. Očekujemo da će Hrvatska to i uvažiti", rekao je za STA njen izvor iz Bruxellesa.