Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedni od najvjernijih hrvatskih gostiju Česi najavljuju manji broj ljetovanja. U odnosu na kunu njihova je valuta pala za 30 posto. Za toliko im je sve skuplje na našoj obali. Sunce podsjeća da je Uskrs blizu, a već svi strahuju od te prve krvne slike sezone.


Ružica Mikačić godinama piše o turizmu i radi u Turističkoj zajednici Splita. Obišla je sve sajmove pa i nedavnu Berlinsku smotru turizma. Kaže, Uskrs bi kod nas mogao još biti relativno dobar. Ali Svjetska turistička organizacija je u panici. Svi bi bili sretni da pad turizma ne ode ispod deset posto. 'Svi bi potpisali pad od deset posto jer je to sada najizglednije', rekla je Mikaćić.

Vezani članci Turisti i koronavirus - 5 Istra bilježi više odlazaka nego dolazaka, u Dalmaciji se razmišlja o podizanju cijena testova na COVID-19, a ministrica turizma poručuje: "Želimo da sezona traje što dulje" Turizam: Propast Makarske rivijere - 2 Zbog mjera na granici Makarska rivijera zjapi prazna. Ugostitelji očajni: „Ništa više ne pomaže, nije dobro...“

Danas smo se telefonski čuli i sa Zdenekom Honekom, direktorom jake češke Vitkocvice tours agencije. Tvrdi, u Hrvatskoj se sve donedavno davala lažna turistička nada. Ističe kako je u Češkoj već 430 tisuća ljudi ostalo bez posla i mnogi neće na put. Kruna im je devalvirala gotovo 25 posto. No, dok Česi naglašavaju kako im zbog svega Grčka, Tunis i Turska naveliko spuštaju cijene, Ružica Mikačić misli da mi ipak imamo pravo zadržati svoje cjenike.

Sezona u kojoj se najavljuje deset posto pada i bespoštedan turistički rat, sasvim sigurno nitko neće imati ništa protiv gužvi u luci na koje smo navikli ranijih ljeta. Neka nam i njemačkih, čeških i svih drugih turista. Osim susjeda, ostaje nam izgleda samo činjenica da smo mnogima najbliža morska destinacija dostupna automobilom. I nada da će nas to spasiti.