Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U bolnici još maturanata

Zbog velikog broja zaraženih tamiflu samo 'odabranima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U splitski KBC na Odjel za zarazne bolesti u posljednja četiri dana pomoć su zatražila 124 maturanta koji su se vratili s ekskurzije iz Španjolske, a imaju simptome što upućuju na virus gripe H1N1 (tzv. svinjska gripa).

Tako masovno traženje liječničke pomoći, dosad najveće u Hrvatskoj, nije moguće riješiti u Odjelu za zarazne bolesti splitskoga KBC-a, pa je nužno dio preusmjeriti na primarnu zdravstvenu zaštitu, izjavio je danas voditelj Odjela za zarazne bolesti splitskoga KBC-a dr. Nikola Bradarić nakon sjednice splitsko-dalmatinskoga Županijskog stožera za praćenje, donošenje i provedbu mjera zaštite protiv ‘svinjske gripe’. Bradarić je ponovio da je među osam pacijenata od kojih su uzeti brisevi utvrđeno da je sedam pozitivno, što je, kako je rekao, vrlo velik postotak oboljelih od ‘svinjske gripe’. Po njegovu tumačenju, vjerojatno je velika većina splitskih maturanata koji su zatražili pomoć, a od kojih nisu uzimani brisevi također pozitivna na tu gripu jer imaju iste simptome i boravili su na istome mjestu na ekskurziji u Španjolskoj kao i maturanti za koje je utvrđeno da su pozitivni. ‘Nismo uzimali briseve od svih maturanata koji su tražili pomoć jer je to neracionalno i skupo, a i nepotrebno jer znamo o čemu se radi’, objasnio je dr. Bradarić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svi pušteni kućama Maturanti i s Malte donijeli svinjsku gripu Slika nije dostupna Zaraženi maturanti Na maturalac otišli po H1N1, očekuje se još oboljelih

>> 'Svi sa simptomima nove gripe mogu se obratiti obiteljskom liječniku'

>> Na maturalac otišli po H1N1, očekuje se još oboljelih

Voditeljica Službe za epidemiologiju splitsko-dalmatinskoga Županijskog zavoda za javno zdravstvo dr. Zorana Klišmanić rekla je kako je posljednjih nekoliko dana u Splitu 'bila navala' maturanata koji su tražili pomoć te da bi virus mogao biti H1N1, a podijeljeno je oko 400 antivirusnih lijekova tamiflua svim pacijentima i onima koji s njima povezani u kućnoj njezi. ‘Županijski splitsko-dalmatinski stožer danas je na temelju naputaka Nacionalnog stožera odlučio da se mijenja strategija suzbijanja te gripe. Ubuduće će se antivirusni lijek tamiflu davati samo osobama koje uz gripu imaju i neku od kroničnih bolesti - upalu pluća, astmu, kardiovaskularnu bolest, kroničnu bolest jetre ili bubrega’, rekla je dr. Klišmanić. Pritom je istaknula kako, po naputcima Nacionalnog stožera, svi bolesnici ostaju na kućnoj njezi i u izolaciji jedan dan, a nakon prestanka simptoma prestaje i kućna izolacija.

‘Na Odjelu za zarazne bolesti splitskoga KBC-a hospitalizirat će se samo one osobe koje imaju teže simtome gripe i samo će se njima uzimati brisevi nosa i grla’, objasnila je dr. Klišmanić. Rekla je kako se sutra očekuje povratak nove skupine splitskih maturanata s ekskurzije iz Španjolske, među kojima će, kako je ustvrdila, ‘sigurno biti zaraženih’. Također je rekla kako Hrvatska trenutačno ima oko 700.000 antivirusnih lijekova tamiflua. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene