Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaraženi maturanti

Na maturalac otišli po H1N1, očekuje se još oboljelih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon šibenskih, splitskih i riječkih svinjskom gripom zarazili su se, čini se i dubrovački maturanti.

Petero učenika turističke škole u španjolskom Loretu dobilo je temperaturu, a budući da ih je trenutačno tamo nekoliko stotina, očekuje se još oboljelih. Četiri dubrovačka razreda dobila su Loretskog vodiča koji se čudno ponašao. 'Oni su vidjeli da se vodič ne osjeća dobro, da je kašljao', rekao je Antun Perušina, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole. Vodič je završio u bolnici, a pet maturanata s temperaturom. Sutra bi trebali krenuti na 30 sati dug put natrag. No, autobusi bi se mogli pretvoriti u pokretne zarazne bolnice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Američki mediji Veliki broj oboljelih od svinjske gripe, to zapravo nije? Slika nije dostupna 20.000 hospitaliziranih Od svinjske gripe u SAD-u umrlo više od 1000 ljudi

'Pokušat ću kontaktirati agenciju da se svi učenici vrate nazad čarter letom ako je moguće', rekao je Perušina. A teško je mogućem, jer bi zbog financiranja leta 650 hrvatskih maturanata koje je u Španjolsku odvela, agencija vjerojatno propala. Iz Loreta se upravo vraća i jedna splitska grupa maturanata, a još se zbrajaju bolesni prošlih putovanja. Do danas 62 šibenska, 113 splitskih, četvero riječkih i 19 topuskih maturanata. I dok Hrvati predano svake minute javno ažuriraju broj zaraženih, Francuzi, Grci, Talijani i Španjolci svoje bolesne mjesecima skrivaju.

>> Maturanti se vratili zaraženi svinjskom gripom

>> Split: Pet maturanata sa simptomima gripe H1N1

>> U Rijeci maturantice sa simptomima svinjske gripe

'Taj broj od 1.500 potvrđenih u Španjolskoj star je najmanje mjesec i pol dana, a to znači da štite svoj turizam i da su puno pametniji od nas i da ne prijavljuju bolest', rekao je Nikola Brdarić, voditelj Odjela zaraznih bolesti KB Split. A hrvatski učenici dobivaju je tamo već mjesec i pol, no agencije, profesori, ravnatelji i roditelji uporno im omogućuju nezaboravno putovanje. 'Htjeli smo organizirati putovanja u Hrvatsku, ali bilo je vrlo teško pronaći hotel koji želi pružiti smještaj maturantima, a ujedno su i cijene u ovo doba bile veće nego u nekim destinacijama vani', kaže Perušina. Ali možda velikim brojem uvezenih virusa sljedeće godine sami sebi srušimo cijenu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene