Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove smjernice kriznog stožera

'Svi sa simptomima nove gripe mogu se obratiti obiteljskom liječniku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krizni stožer Ministarstva zdravstva za praćenje pojavnosti gripe uzrokovane virusom A donio je danas poslijepodne nove, izmijenjene smjernice za postupanju u slučaju zaraze.

To znači da će od danas svi oboljeli koji imaju simptome gripe moći obratiti svom obiteljskom liječniku te se po mogućnosti liječiti kod kuće bez uzimanja antivirusnih lijekova, dok će pomoć u bolnicama te antivirusnu terapiju primiti samo oni sa težim simptomima bolesti, izjavio je, nakon sastanka zamjenik predsjednika Kriznog stožera državni tajnik Dražen Jurković. Kako su gotovo svi dosad zaraženi u Hrvatskoj, a takvih je s današnjim danom registrirano 121, imali blaže simptome bolesti, Jurković kaže kako je jedan od zaključaka Stožera i da više nema potrebe da se, kao dosad, antivirusni lijekovi daju i osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženima.

Pročitajte i ovo Beba bolesti haraju Gripa je na vrhuncu, velik broj hospitaliziranih zbog RSV-a: "Dojenčadi to pričinjava velike probleme" Ilustracija Podaci HZJZ-a Od gripe umrlo šestero ljudi: Dvije županije prednjače po broju oboljelih

>> Na maturalac otišli po H1N1, očekuje se još oboljelih

Cjepit će se kronični bolesnici

Po njegovim riječima protiv gripe A će se cijepiti, kada cjepivo bude proizvedeno, kronični bolesnici i osobe osjetljivijeg zdravlja i iznad 65 godina. Inače, među 121-im laboratorijski potvrđenim slučajem gripe A njih 30 se zarazilo prijenosom u Hrvatskoj, dok su ostali slučajevi zaraze preneseni iz inozemstva. Hrvatska je, kaže Jurković, spremna za mogući veći val oboljelih koji se može očekivati sa dolaskom jeseni.‘Imamo zalihu od 700 tisuća doza antivirusnih lijekova, naručeno je 1,5 milijun doza cjepiva, te rezerviran još milijun doza, a uz to će biti nabavljeno i 700 tisuća doza cjepiva za cijepljenje protiv uobičajene sezonske gripe’, rekao je Jurković. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene