Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STOP krivotvorenoj robi

Znate li prepoznati krivotvorinu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj ima mnogo krivotvorina, od odjeće i tenisica lošije kvalitete, sve do parfema i mobilnih telefona, pa i tableta za potenciju koje mogu ozbiljno naštetiti zdravlju. Kako prepoznati lažnjake od originala, Splićane su danas podučavali djelatnici policije i carine.

Krivotvorenu robu najlakše je prepoznati po lošoj kvaliteti izrade. Ninoslav Babić iz središnjeg ureda carinske uprave je objasnio kako se, primjerice, krivotvorena torba može prepoznati po šavu ili po odljevima boja. No, neki su se Splićani danas lako zaletjeli želeći kupiti kvalitetnu pilu.

Pročitajte i ovo Bojan Ivošević "netočne informacije" Splitska policija odgovorila na optužbe o policajcu u sačekuši: "Pokušao je smiriti sukob..." Split: Obilježena 33. obljetnica osnutka IX. bojne HOS-a Postrojavanje na 10. travnja FOTO Na HOS-ovoj obljetnici Skejo, Glasnović, Miljanić...; Šef splitskog SDP-a poslao poruku: "Posveta herojima, a ne Skejinu falsificiranju"

'Tko će znati original, originali su slični, isto kao na novčanici. Nema nikakve razlike', rekla je jedna od prolaznica. 'Krivotvoritelji nekad idu s tim da ne prave drastične razlike u cijenama, čak svoju cijenu podižu i približavaju originalu', kazao je Mihael Sabljić iz PU Splitsko - dalmatinske.

>> Splićani učili kako prepoznati krivotvorene proizvode

Osim što možete biti prevareni po pitanju kvalitete, mnogi krivotvoreni proizvodi poput parfema mogu biti i opasni za zdravlje. Na crnom tržištu popularne su krivotvorene tablete za potenciju. Kod kupnje preko interneta treba biti posebno oprezan jer se često iza naručene robe s interneta kriju kopije, i onda kad to dođe u ruke carini, ostajete i bez robe i bez novca.

'Pronalazimo velike količine krivotvorenih proizvoda, na godišnjoj razini zaplijenimo, zadržimo i na kraju uništimo između 500 i 700 tisuća krivotvorenih proizvoda. Tržišna vrijednost tih proizvoda, recimo za prošlu godinu, bila bi 23 milijuna eura da se radi o originalnoj robi', rekao je Babić. Najviše se krivotvorina pronađe u uvoznoj robi iz Kine, Turske, Indije i Pakistana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene