Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prevozili 67-ero Afganistanaca kroz Hrvatsku

Bugarski krijumčari u pritvoru, za "posao" trebali dobiti 4000 eura. Policija: "Nije bilo propusta"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
67 migranata koji su spašeni u akciji policije na autocesti kod Novske u dobrom su zdravstvenom stanju.

Pomoć im je pružena u pet hrvatskih bolnica, nitko nije životno ugrožen, a većina je još jučer puštena iz bolnica i premještena u prihvatni centar u Sisku. Migranti koji ne zadovolje potrebe za azilom, bit će vraćeni u zemlje iz kojih su došli.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Ilustracija tragedija u Albaniji U stravičnoj nesreći osam ljudi poginulo: Automobil jurio 200 km/sat i sletio u rijeku

„Vidjet ćemo, sad je to struka preuzela, tako da , u ovom trenutku ne mogu ništa reći. Hoće li oni biti vraćeni? Pa oni koji ne zadovolje potrebe za azil, da.", kazao je Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova.

"Nitko nije životno ugrožen"

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je kako ne sreću, nitko nije životno ugrožen.

„Većina je jučer otpuštena iz bolnice, a ostalih nekoliko će biti danas i sutra otpuštena iz bolnice", kazao je Kujundžić.

Dvojica bugarskih krijumčara koji su uhićeni u subotu navečer kod Novske dok su u neljudskim uvjetima prevozili 67 afganistanskih migranata zadržani su u istražnom zatvoru, doznaje se u državnom odvjetništvu.

Sudac istrage Županijskog u Sisku odredio je dvojici osumnjičenika rođenih 1974. i 1967. istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, izvijestilo je tužiteljstvo na svojoj internetskoj stranici.

Za posao trebali dobiti 4000 eura

Tužiteljstvo tvrdi da je 'posao' zbog kojega su uhićeni dogovorio prvoosumnjičenik, početkom prosinca u Srbiji, s neimenovanim državljaninom Afganistana. Za prijevoz 67-ero Afganistanaca kroz Hrvatsku navodno je, zajedno sa suradnikom, trebao dobiti ukupno 4000 eura.

I dok je prvoosumnjičeni vozio ispred kombija kako bi uočio policiju migrante je u subotu oko 17,30 sati navodno preuzeo drugoosumnjičeni, između 284. i 285. kilometra autoceste A3 Lipovac-Bregana, u blizini ploče s natpisom "odmorište 500 m". Afganistanci su prethodno bez putnih isprava i viza za ulazak ili boravak u Hrvatskoj navodno nezakonito prešli granični prijelaz između Hrvatske i Srbije.

"Teretno vozilo su kod naplatne postaje Novska zaustavili policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije MUP-a Republike Hrvatske, a u trenutku zaustavljanja najmanje 35 osoba je bilo u stanju nesvijesti zbog skučenosti prostora i nedostatka kisika, čime je doveden u opasnost njihov život i tijelo, a životi su im spašeni pravovremenom hitnom medicinskom intervencijom", kažu u tužiteljstvu.

"Nije bilo propusta policije"

Zvonimir Vrbljanin, voditelj službe za nezakonite migracije u Upravi za granicu MUP-a kazao je kako se 14 maloljetnika nalaze u Sisku i bit će premješteni u Dom za djecu u Sisku i u Dugavama u Zagrebu. Jedna osoba se je operirana i još se uvijek nalazi u bolnici.

"Nije bilo propusta policije. Kombi je odmah evidentiran 10.12. Tada je pregledan i bio je prazan. Nakon toga je određeno bio parkiran prazan nekoliko dana. Znali smo gdje se kombi nalazi i stavili smo ga u rizičnu skupinu, ali nismo znali da je napunjen migrantima. Čim su kolege vidjeli da kombi nije tamo gdje je trebao biti, obavijestili smo sve nadležne službe i tada su krijumčari uhvaćeni.  Ne možete očekivati da na tako velikom području pokrivaju sve 24 sata dnevno. Uspjeli smo reagirati u roku od samo dva sata", kazao je Dejan Dretar, policijski službenik PNUSKOK-a u službi organiziranog kriminaliteta. (Hina/M.B.O./I.F)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene