Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija ga nadzirala

DONOSIMO DETALJE POLICIJSKE AKCIJE Odakle je i kamo krenuo kombi pun migranata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ilegalni transport migranata nije otkriven slučajno ni preko noći već je rezultat kontinuirane policijske akcije.

Osobe zatečene u kombi vozilu, odnosno ilegalni migranti, prema njihovim iskazima i dostupnim podacima, državljani su Afganistana i Pakistana, dok su uhićeni državljani Bugarske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Akcija na autocesti Bježao od policije, pa iskočio iz jurećeg kombija! Policajac uskočio u vozilo prije prevrtanja, a onda je prizor sve zaprepastio Slika nije dostupna NISU MOGLI DISATI ISPOVIJEST MIGRANTA IZ KOMBIJA "Svi misle da sam ja junak, nisam ja junak''

Kombi je krenuo na put s nepoznate lokacije u Bugarskoj. Putovao je preko Srbije. U Hrvatsku je ušao još 10. prosinca u 2:50 i to prazan na prijelazu Bajakovo. Migranti su u Hrvatsku ušli pješice preko zelene granice i ukrcali se u vozilo. Krajnja im je destinacija trebala biti Italija. No na putu su zaustavljeni kod Novske.

Kombi od svega desetak kvadrata neko je vrijeme bio u Hrvatskoj prije nego što je krenuo na put. Vozilo britanskih registarskih oznaka cijelo je vrijeme bilo pod nadzorom policije kao i dvojac bugarskih državljana.

U kombiju je bilo 67 migranata, uglavnom muškaraca u dobi 30 do 40 godina. Žena nije bilo, ali bilo je troje djece. U bolnicu su smještene 42 osobe.

124 kaznene prijave u 11 mjeseci

Tijekom 11. mjeseci 2016. godine policija je podnijela 124 kaznene prijave protiv osoba koje su iz koristoljublja omogućile drugim osobama protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj.
Trenutno je u Prihvatnom centru za strance Ježevo smješteno 37 migranata, u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu 538 migranata, a u Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini 86 osoba.

Akcija policije koja je trajala zapravo danima uspjela je. "Bilo je ugroženo 67 ljudskih života. Sabili su se u 10 kvadrata jednog kombija i ovo su prvi rezultati jednog stručnog rada policije", rekao je Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova. 

Policija, ali zajedno s, primjerice, carinom, a temeljem Plana na suzbijanju nezakonitih migracija i svih oblika krijumčarenja, provela je akciju i uhitila dvojac bugarskih državljana. "Ovo je dokaz da je hrvatska policija uspostavila sustav koji je efikasniji od mađarske žice. Hrvatska policija može nadzirati teritorij što uključuje i granicu, bez tih ekstrema kao što su žice", kaže Orepić. 

Kujundžić: Sustav funkcionira

U ovom slučaju, tragedija je spriječena, a zasluge su i uigranih timova hitne pomoći. "Uistinu se pokazalo da sustav izvrsno funkcionira. Ovo je prigoda za pohvaliti sve ljude koji su sudjelovali jer su Hrvati pokazali svoju humanost", kaže Milan Kujundžić, ministar zdravstva

Tranzitna balkanska ruta kojom su kroz Hrvatsku prošle tisuće migranata je zatvorena. Ranko Ostojić, bivši ministar unutarnjih poslova upozorava kako sustav dogovoren na razini europske unije, ne funkcionira.

"Istina je da se svi mogući putevi koriste kad nema organiziranog prolaska, kad ne funkcionira relokacija,onda se koriste ilegalni i za život opasni putevi", kaže Ostojić.

Na to su upozoravali i u centru za mirovne studije. "Zatvaranjem granica i onemogućavanjem legalnog i sigurnog prolaska do zemalja Europske unije ljudi će zapravo uzimati usluge krijumčara i odabirati puno nesigurnije dolaske u EU, kao ovo jučer", kaže Tea Vidović iz Centra za mirovne studije. 

Čim se oporave migrante vraćaju otkud su došli

Orepić je uvjeren da se krijumčari ljudima u Hrvatskoj više ne osjećaju sigurnima i da ne mogu raditi svoj posao. Kaže da je broj pokušaja ilegalnih ulazaka u zemlju velik iako konkretan broj ne navodi. 

Čim budu bolje, jučer otkriveni migranti, bit će vraćeni odakle su došli.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene