Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavlja se zasjedanje

Spas za pretrpane sudove: Sabor o zakonu o mirenju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor zasjedanje je nastavio raspravom o konačnom tekstu novog Zakona o mirenju, kojim Vlada želi potaknuti primjenu instituta mirenja kao alternativnog, izvansudskog načina rješavanja sporova.

'U Hrvatskoj moramo početi razvijati kulturu dijaloga, da mirenje postane prvi način rješavanja sporova, a sud bude zadnja instanca u zaštiti prava', izjavio je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Damir Kontrec, koji je uvodno predstavio predloženi zakon.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

>> VIDEO: Premijerka ne zna cijenu goriva

 

Zakon se usklađuje s direktivom Vijeća Europe, te bi zamijenio prvi Zakon o mirenju iz 2003., koji je, rekao je Kontrec, polučio rezultate na organizacijskoj razini, ali manje po broju na taj način riješenih sporova. Izvijestio je da Ministarstvo pravosuđa priprema izmjene Zakona o parničnom postupku i Zakona o sudskim pristojbama, čime se kani potaknuti mirno rješavanje sporova i time rasteretiti sudove.

Zakonom se, bez obzira na to provodi li se na sudu, ustanovi za mirenje ili izvan njih, mirenje uređuje kao postupak u kojem stranke nastoje sporazumno riješiti spor uz pomoć jednog ili više izmiritelja koji strankama pomažu postići nagodbu, bez ovlasti da im nametnu obvezatno rješenje.

Izmiritelj, kao osoba za koju se dogovore obje strane u postupku, dužan je postupati stručno, svrhovito i nepristrano te može sudjelovati u sastavljanju nagodbe i predlagati njezin sadržaj.

Nagodba sklopljena u postupku mirenja obvezuje stranke koje su ju sklopile. Ako su nagodbom stranke preuzele određene obveze, one su ih dužne pravodobno izvršiti. O predloženom Zakonu o mirenju raspravljaju saborski klubovi. (HIna)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene