Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Spaja nas vjera u ujedinjenu Europu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na granici Hrvatske i Srbije kod Bajakova i Batrovaca od petka je u uporabi s obje strane moderan granični prijelaz koji je dio europskog projekta integralnog upravljanja granicom. Bajakovo su otvorili Sanader i Koštunica.

Na svečanosti održanoj u međugraničnom prostoru premijer Sanader je ocijenio kako je otvaranje modernog graničnog prijelaza iznimno važan događaj kojim se otvara budućnost novih odnosa, ostvaruje politička stabilnost u regiji i daje doprinos Europi kako bi uspjela u procesu ujedinjenja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna na božić Dva Slovenca pala na granici: Iz Srbije pokušali prokrijumčariti gotovo tri kilograma heroina Ana Brnabić (Foto: AFP) Premijerka Srbije ne vidi problem Brnabić o provokaciji izaslanstva srpske vojske zaustavljenog na Bajakovu: "To je legitimno ponašanje"

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica je istaknuo da je otvaranje graničnog prijelaza dokaz da dvije države i njihovi narodi, poslije teškog iskustva iz prošlog stoljeća želi graditi nove odnose.

On je rekao da Hrvatska i Srbija potvrđuju svoju opredijeljenost za pridruživanje europskoj obitelji država i naroda te naglasio da ih "spaja vjera u ujedinjenu Europu koja se temelji na različitosti i poštovanju prava". Koštunica je ocjenio da su dvije vlade učinile puno na unapređenju suradnje, uz konkretne rezultate.

Govoreći u ime Europske komisije njezin predstavnik u Hrvatskoj Vincent Degert izrazio je zadovoljstvo što su granice koje su u
prošlosti bile točke podjela sada postale mjesto susretanja.

Za modernizaciju graničnog prijelaza Bajakovo Batrovci EU je iz CARDS programa izdvojila 5 milijuna eura. Hrvatska vlada je sa svoje strane uložila 50 milijuna kuna.

"Prošlost ne možemo zaboraviti, ali možemo učiti i graditi novu budućnost", rekao je Sanader i dodao da će vlade Hrvatske i Srbije zaliječiti rane iz prošlosti i graditi nove odnose suradnje. Degert je najavio novi projekt vrijedan pola milijuna eura za razvoj suradnje lokalnih tijela između Hrvatske i Srbije.

Obnovljeni granični prijelaz opremljen je za učinkovitu policijsku i
carinsku kontrolu , fitosanitarnu inspekciju, pregled kamiona što će sve, po riječima ostalih govornika na svečanosti, pridonijeti bržem i sigurnijem protoku ljudi i robe te spriječiti krijumčarenje i
kriminal.

Na svečanosti su govorili župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, srbijanski ministar za ekonomske odnose s inozemstvom Milan Tarivodić, hrvatski ministar financija Ivan Šuker i srbijanski ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić. 

Svečanosti su prisustvovali članovi dviju vlada te predstavnici diplomatskog zbora iz Zagreba i Beograda.

Svečanost na graničnom prijelazu bila je početak jednodnevnog
službenog posjeta premijera Ive Sanadera Srbiji.

U zgradi Vlade on nastavlja razgovore s premijerom Koštunicom a sastat će se s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem. U Subotici će se sastati sa predstavnicima vojvođanskih Hrvata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene