U sklopu akcije koja traje 16 dana Udruga Roditelji u akciji (RODA) pozvala je majke da podijele svoja negativna iskustva tijekom poroda u hrvatskim bolnicama.


Prekinimo šutnju naziv je akcije u sklopu koje majke dijele svoja negativna iskustva prilikom poroda. Akciju koja će trajati ukupno 16 dana povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama pokrenula je Udruga Roditelji u akciji (RODA).

Vezani članci U karlovačkoj Općoj bolnici carskim rezom porođena COVID pozitivna majka - 4 Blokirali dio bolnice: U Karlovcu pod punom zaštitnom opremom uspješno porodili COVID pozitivnu majku Gošća Dnevnika Nove TV Ivana Zanze (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Izniman odaziv akciji udruge Roda: "Žene se uvjerava da su same krive za ovu situaciju. Ili da je krivo njihovo nesavršeno tijelo"

'Žalosno je i alarmantno što je nasilje nad tijelom žene koja rađa i djetetom koje se rađa, još uvijek društveno prihvatljivo i opravdano. A od žena se očekuje da o svojim traumama ne govore', poručili su.

Rodilišta sve bolja, no što je s porodom kod kuće?

'#PrekinimoSutnju poziva žene da podijele svoje loše iskustvo poroda, kao dio procesa izlječenja od traume i kao čin bunta protiv tradicionalno ukorijenjenog stava da se o iskustvu poroda (lošem) ne priča i da je jedino važno da je porod rezultirao zdravim djetetom', stoji na službenoj Facebook stranici na kojoj se također objavljuju ispovijesti žena.

Udruga je pozvala žene da prekinu šutnju i zamijene je snažnim krikom kakvim žene diljem svijeta rađaju, te da zajedno s njima obilježe šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama koji je dio globalne kampanje za ženska ljudska prava. Ako i vi imate iskustvo koje biste željeli podijeliti s drugima, to možete učiniti na stranici rodilista.roda.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook