Iako bi rođenje djeteta trebalo biti najljepše iskustvo u ženinom životu, nažalost, nekim majkama ovaj je događaj bio itekako traumatičan.


Neke su anonimno progovorile o svojim vrlo teškim porođajima, odnosno o tomu kakva su vrijeđanja i omaložavanja trpjele od strane medicinskog osoblja. U hrvatskim bolnicama traje inspekcijski nadzor. Rezultati će biti poznati početkom iduće godine.

Vezani članci Napad psa, ilustracija Nakon napada psa na dječaka, stručnjak savjetuje: "Bez obzira na pasminu, bitno je da vlasnik stekne osnovna znanja" Slika nije dostupna FOTO Šokantne ispovijesti: Majke iz cijele Hrvatske dijele negativna iskustva s poroda

Iako je prošlo gotovo godinu i pol otkako je rodila, Nikolina se svog porođaja, koji je trajao šest sati, sjeća u detalje.

'Zadovoljna sam bila. I vodu su mi čak donosili, nisu ništa prigovarali. Tri puta sam se malo ja oglasila, ali sestra mi je rekla da se opće ne trebam ništa bojati',prisjetila se Nikolina Kanić.

Zahvaljujući suprugovoj podršci, izdržala je bolne trudove.

'S njim je bilo puno, puno lakše i on je vidio u biti što sam ja sve prošla', dodala je Kanić.

Bolnice nisu najbolje mjesto za porod

Na žalost, nemaju sve majke lijepa iskustva s poroda. Mnoge su doživjele veliku traumu, vrijeđanje, pa čak i teške fizičke posljedice.

'Smatramo da žene kao i javnost imaju pravo znati to što se dešava u rodilištima i zašto su prakse i ishodi tako različiti', kazala je Danijela Drandić iz Udruge Roda.

Zbog toga je Udruga Roda pokrenula akciju 'Prekinimo šutnju', u kojoj majke anonimno mogu iznijeti svoja isksutva.

'U nekom trenutku su mi vezali noge jer sam se od bolova previše micala. Babice su me tretirale kao životinju, a ne čovjeka. Nisu mi dali vode još dva sata', stoji u anonimnoj objavi.

'Smijali su mi se da sam kukavica dok sam satima, pod trudovima molila da pozovu supruga, koji je po njihovoj uputi odradio tečaj za prisutstvo na porodu i čekao spreman', stoji u drugoj objavi.

'Ne možemo očekivati od osoblja da budu susretljivi i da budu prisutni za svaku rodilju ako su oni u ogromnom manjku', napominje Drandić.

Ministarstvo zdravlja je upoznato s cijelom situacijom

'Učinit ćemo sve da se ti neki propusti ili možda loša ili nedovoljno dobra komunikacija popravi. Vjerojatno tu ima nešto i tradicije i kulture', kazao je pomoćnik ministra zdravlja, Dragan Korolija Marinić.

Zbog toga su poslali inspekcije u sva rodilišta. U roku od dva mjeseca, nalazi bi trebali biti poznati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook