Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeko

"Svake sekunde podjeli se 160 slika ili videozapisa seksualnog zlostavljanja djece": Socijaldemokrati predlažu novi zakon

Katica Glamuzina, Ivana Posavec Krivec, Irena Šimunović i Romana Nikolić
Katica Glamuzina, Ivana Posavec Krivec, Irena Šimunović i Romana Nikolić Foto: Damjan Tadic/Cropix
Socijaldemokrati su u petak u saborsku proceduru uputili Prijedlog zakona za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja, istaknuvši kako podacima Vijeće Europe pokazuje da će jedno od pet djece do osme godine doživjeti neki oblik seksualnog zlostavljanja.

Socijaldemokrati su u saborsku proceduru uputili Prijedlog zakona za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja. Istaknuli su da će prema podacima Vijeća Europe jedno od pet djece do osme godine doživjeti neki oblik seksualnog zlostavljanja.

Kako se to odnosi i na Hrvatsku, cilj prijedloga zakona je suzbijanje rastućeg problema seksualnog zlostavljanja djece kroz uvođenje registra počinitelja, obvezu kaznene provjere budućih zaposlenika i volontera u radu s djecom.

Potrebne su strože kazne, monitoringa i edukacija počinitelja kroz psihosocijalne tretmane, značajniji angažman probacijskog ureda te uvođenje programa prevencije seksualnog nasilja nad djecom u kurikulum osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.

Pročitajte i ovo Premijer Plenković u posjetu Varaždinu U posjetu Varaždinskoj županiji Plenković: "Ne radi se o izvornim prosvjedima svinjogojaca, neću na razgovor s nekim tko ucjenjuje"

"Zaštita djece od seksualnog zlostavljanja u Hrvatskoj nije na razini koju smatramo zadovoljavajućom uzimajući u obzir dostupne statističke podatke i usporedbe propisanih i izrečenih kazni. Prema podacima Vijeća Europe, jedno od pet djece do osme godine života doživjet će neki oblik seksualnog nasilja, a to se odnosi i na Hrvatsku", kazala je na konferenciji za novinare predsjednika Kluba Socijaldemokrati Ivana Posavec Krivec.

Također, dodala je, u Europi se svake minute internetom podijeli 160 slika ili videozapisa seksualnog zlostavljanja djece.

Socijaldemokrati i udruga "Ruka" za pružanje podrške žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima stoga pozivaju na jaču zaštitu djece ne samo na deklaratornoj razini nego predlažući zakon koji bi stvorio oštru i nedvosmislenu pravnu osnovu koja će djelovati odvraćajuće na zlostavljače i stvarno zaštititi djecu od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja.

Pročitajte i ovo Traktori - 1 Nezadovoljni mjerama Vlade Svinjogojci najavili blokadu prometnica diljem Hrvatske: "Da iduća godina nije izborna, vjerujte mi da bi ovo sve bilo poklano"

Predsjednica udruge "Ruka" Erika Valić naglasila je kako potreba za posebnim zakonom postoji jer je dugogodišnja praksa pokazala da se zlostavljači kažnjavaju blago, u razmjeru najnižih dostupnih kazni, uz niz nelogičnih olakotnih okolnosti i krajnje nerazumnog pogodovanja.

Posebni će zakon tako jasno definirati visinu kazne, nemogućnost ostvarenja rada za opće dobro, zaposlenja u djelatnostima koja se bave s djecom, prijevremenog izlaska iz zatvora zbog dobrog vladanja, vraćanja počinitelja nakon odsluženja kazne na mjesto prebivališta u blizini žrtve, kao i potpuno ukidanje zastare za djela seksualnog zlostavljanja djece i druge mjere.

"Ovaj zakon trebaju sagledati sve stranke u Hrvatskoj, svi vladajući u Hrvatskoj, svi roditelji, bake, djedovi, skrbnici, jer ovo su naša djeca, naša budućnost“, kazala je Valić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene