Kao što je bilo i najavljivano, tijekom noći je pao snijeg diljem Hrvatske, a pada i u subotu ujutro. Na većini cesta u zemlji zbog toga su na snazi zimski uvjeti.

Galerija


Topao petak tijekom noći pretvorio se u snježni početak subote. Snijeg je u večernjim i noćnim satima počeo padati diljem Hrvatske. Najviše novog snijega noćas je palo u Gorskom kotaru i to u Čabru (30 cm) te u Delnicama (21 cm), a prve pahulje zabijelile su i unutrašnjost Istre.

Danas će prevladavati oblačno s kišom, u unutrašnjosti susnježicom i snijegom, a malo snijega nošenog vjetrom moguće je i na Jadranu, osobito sjevernom; temperatura zraka od -2 do 3, na Jadranu većinom od 7 do 13 Celzijevih stupnjeva, navečer i prema kraju dana osjetno hladnije.

Oborina će biti češća u prvom dijelu dana, u Dalmaciji moguće i obilna uz grmljavinu. Nastat će novi snježni pokrivač, osobito u gorju. Poslijepodne sa zapada prestanak oborine, a prema kraju dana i razvedravanje.

Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeverni. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, a duž ostatka obale u početku jak i olujan južni i jugozapadni vjetar u okretanju na sjeverozapadni, navodi se u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za danas, 9. prosinca.

HAK: ograničenja zbog snijega i vjetra

U Istri, Lici, Gorskom kotaru, te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj zbog ugaženog ili razmočenog snijega na većini su cesta zimski uvjeti; zbog jakog vjetra u Hrvatskom primorju ograničenja, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Snijeg u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr)
Snijeg u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Zbog prometne nesreće na autocesti A3 između čvorova Novska i Okučani (131. km) u smjheru Lipovca vozi se jednim trakom, uz ograničenje brzine, navodi se u izvješću od 7,30 sati.

Od 7 sati na Krčkom mostu više nema ograničenja, promet je dopušten za sve skupine vozila.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su: dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica-Delnice, dionica Jadranske magistrale (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene. Zabrana prometa za I. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i moticikle) na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Senja i Karlobaga; a za I. i II. skupinu (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, moticikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom) na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Senja i na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika.

Zimski uvjeti vožnje su na većini cesta u Istri, Lici, Gorskom kotaru te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj zbog ugaženog ili razmočenog snijeg. Promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu.

Trenutno nema slobodnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Istri, Rijeci i Dalmaciji i obratno.

Zbog snijega, kiše i olujnog vjetra na dionici autoceste A1 od tunela Sveti Rok do vijadukta Božići vozi se uz ograničenje brzine na 40 km/h. Zbog niskih je temperatura na vlažnim dijelovima kolnika moguća poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Obavezna uporaba zimske opreme je i u svim općinama i gradovima u prstenu grada Rijeke: grad Kraljevica, Bakar i Kastav, općina Čavle, Jelenje, Viškovo, Klana, Matulji, te zaleđe grada Opatije, općine Lovran I Moščenićke Drage.

Na većini graničnih prijelaza nema dužih čekanja.

U prekidu su trajektna linija Sumartin-Makarska i Prapratno-Sobra; katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka, Korčula-Hvar-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split i Vis-Split i brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.