Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojke nisu sklone Milanoviću

Smjena Kalmete ne prolazi, SDP nema dovoljno ruku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahtjev SDP-a za smjenom ministra Božidara Kalmete Sabor će u srijedu uvrstiti na dnevni red sjednice. Točan datum rasprave o smjeni ministra još nije poznat, zna se jedino da će to svakako biti prije božićne stanke.

No, već danas posve je jasno da će to biti rasprava radi rasprave. SDP, naime, ne može sakupiti dovoljno ruku koje bi Kalmetu izbacile iz Vlade.  Brojke nisu sklone Zoranu Milanoviću. On i SDP sakupljaju 77 potrebnih saborskih ruku za smjenu ministra Kalmete. 'Očekujem da saborski zastupnici konačno uzmu odgovornost u svoje ruke i da svi jednoglasno izglasaju nepovjerenje ministru Kalmeti', kaže Željko Jovanović iz SDP-a. No, ovakav scenarij zapravo je nemoguć.  Ruke za smjenu, osim 56 SDP-ovaca, dignut će vjerojatno pet HNS-ovaca i tri IDS-ovca. Ako im se priključe HDSSB s dvije ruke, umirovljenik i pravaš s po jednom te nezavisni Lesar, i dalje nemaju dovoljnih 77. Uz HDZ će zasigurno biti HSLS sa dvije, HSS sa šest i SDSS s tri ruke. Tu su i ostali manjinski zastupnici koji, bez obzira kome se priklone, ne mogu ugroziti HDZ-ova ministra.

Pročitajte i ovo Davor Filipović, bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja afera Mreža Filipović: "Nisam znao za poruke, ali preuzimam odgovornost. Radio sam pošteno. Ne vjerujem da se Lovrinčević upuštao u sitne dealove" Peđa Grbin, predsjednik SDP-a nova afera Stižu reakcije na smjenu ministra Filipovića: "Duže je bio na semaforu nego u Vladi"

Kalmeta i Polančec neusporedivi

Kalmetu bi jedino mogao smijeniti 'mig' iz Državnog odvjetništva 'O ovoj stvari još nije bilo razgovora među koalicijskim partnerima', kaže Milorad Pupovac iz SDSS-a. Prije pet tjedana ista se priča vodila o Damiru Polančecu. Zbog afera oporba je tražila smjenu. No, tada, za razliku od sada, koalicijski partneri nisu bili uz premijerku. Za HSS, HSLS, ali i SDSS, Kalmeta i Polančec neusporedivi su. 'Možda su problemi isti, ali odgovori na rješenje tih problema ne moraju biti isti. Možda su pitanja ista, ali odgovori koji mogu biti nađeni možda mogu biti drugačiji', kaže Pupovac. 'Ako je ostalo i trunke moralnosti u građaninu Kalmeti, onda će političar Kalmeta već danas podnijeti ostavku. Meni kao političaru odgovara da on to ne učini, jer ćemo tada imati sjajnu priliku još jednom pokazati da nisu svi političari isti', kaže Jovanović.

'Mig iz Državnog odvjetništva'

Scenarij Polančec Kalmeti ne pada na pamet. 'Kad nema apsolutno razloga i nema moje baš nikakve odgovornosti', rekao je prije tri dana ministar Božidar Kalmeta. Kalmetina snaga unutar HDZ-a jamči mu opstanak. Na njegovo ime iz 9. izborne jedinice u Sabor je ušlo čak 10 zastupnika.
Ilustracije radi, koalicijski partneri HSS i HSLS nemaju zajedno toliko zastupnika - imaju ih tek 8.  Svjesni toga, premijerku neće ni ucjenjivati kao u slučaju Polančec.  Kalmetu bi jedino mogao smijeniti 'mig' iz Državnog odvjetništva, kojim bi osobno bio upleten u afere.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene