Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ugledna agencija Standard &Poor's povećala je izglede Hrvatskoj s negativnih na stabilne, što je prvi pozitivan pomak u zadnjih devet godina.


Agencija Standard & Poor's zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što je prvi pozitivni pomak za hrvatski rejting u devet godina.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Imamo pola godine da pokažemo da nam kreditni rejting nije za rušenje' Slika nije dostupna SAD tuži S&P zbog navodnog muljanja s kreditnim rejtinzima

Posljednji puta povećanje izgleda za hrvatski rejting zabilježeno je 2007. godine, kada ih je agencija Moody's povećala sa stabilnih na pozitivne. S&P je, pak, posljednji puta povećao rejting Hrvatske u 2004. godini, s 'BBB-' na 'BBB', dok je Fitch u 2003. povećao izglede sa stabilnih na pozitivne.

Današnje povećanje izgleda za hrvatski rejting Standard & Poor's obrazložio je bržim rastom gospodarstva nego što se očekivalo i bržom nego što se procjenjivalo konsolidacijom javnih financija.

Sve tri vodeće svjetske rejting agencije – Standard&Poor's, Moodys i Fitch i dalje drže kreditni rejting Hrvatske dva stupnja ispod investicijske razine, no dok Moody's i Fitch drže negativne izglede, Standard&Poor's ih od danas drži stabilnima. (Hina)