Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U agenciji sve opovrgavaju

SAD tuži S&P zbog navodnog muljanja s kreditnim rejtinzima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tužbenom je zahtjevu navedeno da je S&P tri godine uoči početka globalnog ekonomskog sunovrata sustavno precjenjivao rejtinge na tržištu nekretnina i tako dovodio ulagače u zabludu da su im investicije sigurne.

Kada Standard & Poor's (S&P) mahne prstom, mnogim se vladama zatresu gaće. No, ta moćna bonitetna agencija suočena je s tužbom američke države zbog, kako stoji u podnesku Ministarstva pravosuđa SAD-a, nepoštivanja vlastitih procedura i pravila uoči početka velike gospodarske krize 2007. godine.

Pročitajte i ovo Novac Kreditni rejting Prvi put u povijesti: Hoće li se Hrvatska iduće godine naći u društvu u kojem nikada dosad nije bila? Zagreb BB+ S&P povećao kreditni rejting Zagreba: "To znači jeftiniji pristup novcu"

>> Linić: Budimo iskreni, 'smeće' je slika Hrvatske!

New York Times javlja da je u tužbi, podnesenoj na saveznom sudu u Los Angelesu, S&P prozvan za namjerno precjenjivanje rejtinga prvenstveno na tržištu nekretnina i to u razdoblju od 2004. do kraja 2007. godine. Time su investitori dobivali dojam da su njihova ulaganja sigurna, a realnost je bila sušta suprotnost.

Kao ilustraciju je dovoljno spomenuti činjenicu da je S&P doslovce nekoliko dana prije kolapsa Lehman Brothersa, kojim je simbolički započeo globalni ekonomski sunovrat, kreditni rejting te investicijske banke (u tandemu s drugim dvjema velikim agencijama) ocjenjivao najvišim mogućim ocjenama.

Nakon osnivanja posebne komisije koja je istraživala uzroke financijske krize, a u čijim su zaključcima 2011. godine bonitetne agencije navedene kao ključni uzročnici, američka se administracija upustila u pregovore s agencijama o mogućoj nagodbi, no razgovori s S&P-om nedavno su propali pa je tužba logičan ishod takve situacije. Država je od S&P-a navodno tražila nešto više od milijardu dolara i javno priznanje određenih nepravilnosti.

U S&P-u za Wall Street Journal kažu da odbacuju sve navode u tužbi.

Inače, u odgovorima na neke prijašnje tužbene zahtjeve privatnih investitora zbog loših procjena, S&P se redovito pozivao na prvi amandman američkog ustava, koji svima jamči slobodu izražavanja mišljenja. Također su se hvalili da su potrošili gotovo pola milijarde dolara na poboljšanje metoda kojima dolaze do ocjena.

Kraj jučerašnjeg radnog dana na Wall Streetu dionica izdavačke kuće McGraw Hill, koja drži S&P u vlasništvu, dočekala je u 14-postotnom minusu, a oštar pad zabilježile su i dionice konkurentske agencije Moody's, s obzirom da postoje naznake da bi ona mogla biti sljedeća na meti američke tužbe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene