Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob interesa

Slučaj Zlatar Violić preuzeo je DORH, Povjerenstvo je radilo u skladu sa zakonom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa postupilo u skladu sa zakonskom obvezom u slučaju ministrice Zlatar Violić, kažu u njenom Ministarstvu.

Ministarstvo kulture priopćilo je danas kako je Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa postupilo u skladu sa zakonskom obvezom, reagirajući tako na medijske napise prema kojima je to povjerenstvo ministricu kulture Andreu Zlatar Violić, zbog sukoba interesa, prijavilo DORH-u.

Pročitajte i ovo Screenshot malverzacije nakon potresa Ministrica Obuljen Koržinek nakon upada policije: "Ako je netko kriznu situaciju zlouporabio za stjecanje koristi, onda će odgovarati" Ministarstvo kulture AFERA NA GEODETSKOM FAKULTETU Policija upala u Ministarstvo kulture, procurilo jedno ime: "Danas su provedene samo hitne dokazne radnje"

Sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa propisano je da je Povjerenstvo dužno bez odgađanja dostaviti predmet nadležnom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje radi utvrđivanja ništetnosti pravnog posla odnosno pravnog akta.

Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa je postupilo u skladu sa zakonskom obvezom i svoju Odluku od 20. lipnja 2013. uputilo općinskom državnom odvjetništvu 20. rujna 2013., ističe se u priopćenju Ministarstva kulture.

>> Ministrica protiv Bandića: Ja imam zadnju riječ!

U priopćenju se također podsjeća kako kršenje odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa ne znači zlouporabu u kazneno-pravnom smislu, nego Državno odvjetništvo utvrđuje ništetnost pravnog posla.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je, nakon utvrđivanja sukoba interesa, ministricu kulture Andreu Zlatar Violić, uz kaznu od 15.000 kuna, prijavilo DORH-u.

Radi se o neprebacivanju vlasničkog udjela od 6,67 posto koji je ministrica donedavno imala u tvrtki Druga strana d.o.o., nakladniku časopisa Zarez. Ta je tvrtka, u suvlasništvu ministrice, u njezinu mandatu po natječajima za javne potrebe u kulturi od Ministarstva kulture dobila ukupno 1,2 milijuna kuna.

Riječ je o prvoj dužnosnici koju je novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prijavilo DORH-u.

Danas je reagiralo i uredništvo prozvanog časopisa Zarez u kojem se ističe kako ta redakcija nije imala i nema nikakve materijalne koristi zbog činjenice da je aktualna ministrica kulture Andrea Zlatar Violić jedna od pokretačica tog časopisa, kao i da u posljednje vrijeme trpe medijski progon zbog same činjenice da je jedna ministrica imala izdavačku karijeru i prije no što je sjela na političku funkciju.

Ističu i kako ministrica Zlatar Violić nije nekim samovoljnim dekretom uzela 1,2 milijuna kuna te ničim izazvana dodijelila ih Zarezu.

Pojašnjavaju kako je riječ o iznosu dodijeljenom na javnom natječaju Ministarstva kulture u protekle dvije godine za kompletne troškove jednog časopisa koji izlazi na 48 stranice svaka dva tjedna.

Taj iznos je, poručuju, već dugo u stalnom smanjivanju, što se nije promijenilo tijekom posljednje dvije godine otkad je Andrea Zlatar ministrica kulture, a financijski je egzistencija Zareza stalno na rubu održivosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene