Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izmjenama zakona o kazalištima, intendanta HNK u Zagrebu, imenovala bi i razrješavala Vlada na prijedlog resornog ministra, ako se ministar kulture i zagrebački gradonačelnik ne mogu složiti oko zajedničkog prijedloga.


Izmjenama i dopunama zakona o kazalištima, koje je s današnje sjednice Vlada uputila u hitnu saborsku proceduru, intendanta HNK u Zagrebu u slučaju da ministar kulture i zagrebački gradonačelnik ne utvrde zajednički prijedlog, imenovala bi i razrješavala Vlada na prijedlog resornog ministra.

Vezani članci Dugovi Zagreba - Nova vlast - 6 Bivši Bandićev pročelnik za financije o onome što čeka Tomislava Tomaševića: "Ne bih mu bio u koži, situacija je složena" Imunološki zavod - 1 Radnici Imunološkog nakon novih obećanja: "Stiglo je sve prekasno", "Ovo je odluka koju treba pozdraviti, ali je tek prvi korak"

>> Drama u HNK: Funkcioniranje nacionalnog teatra pod upitnikom

Do sada je Vlada intendanta imenovala isključivo na zajednički prijedlog ministra i gradonačelnika uz prethodno pribavljeno mišljenje kazališnoga vijeća. Takvo je zakonsko rješenje dovelo do trenutačne situacije u zagrebačkom HNK, koji ni nakon četiri natječaja još nema intendanta jer Ministarstvo i Grad nisu postigli dogovor o zajedničkom prijedlogu.

Današnjim dopunama koncentriramo se na činjenicu koja je pokazala pravni vakuum u dosadašnjem zakonu, odnosno na to da je imenovanje i razrješenje intendanta moguće samo na zajednički prijedlog gradonačelnika i ministra kulture koji onda potvrđuje vlada, rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

'Našim prijedlogom ostaje da je osnova dogovor, s time da u slučaju da on ne postoji, ministrica kulture ima pravo Vladi predložiti jednog kandidata', objasnila je. Sadašnji zakon je doista predstavljao pravni vakuum u kojem trenutno jesmo i stoga je zakon upućen u hitnu saborsku proceduru kako bismo što ranije izašli iz takve situacije, zaključila je.

Dopunama zakona reguliran je i izbor vršitelja dužnosti intendanta nacionalne kazališne kuće kojega će se imenovati i razrješavati na isti način kao i intendanta, ali bez provođenja javnog natječaja. Vlada predlaže i izmjene u sastavu kazališnoga vijeća javnih kazališta te bi se najmanje jedan član birao iz redova kazališnih umjetnika, a jedan iz redova svih zaposlenika.

Dosad je zakon propisivao da predstavnike zaposlenika u vijeću biraju samo kazališni umjetnici. Većinu članova vijeća i dalje će imenovati predstavničko tijelo osnivača kazališta iz reda uglednih umjetnika i radnika u kulturi koji nisu državni službenici. Mijenja se i status Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu koje sada dobiva status nacionalnog kazališta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook