Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Hitna procedura

Ministrica protiv Bandića: Ja imam zadnju riječ!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izmjenama zakona o kazalištima, intendanta HNK u Zagrebu, imenovala bi i razrješavala Vlada na prijedlog resornog ministra, ako se ministar kulture i zagrebački gradonačelnik ne mogu složiti oko zajedničkog prijedloga.

Izmjenama i dopunama zakona o kazalištima, koje je s današnje sjednice Vlada uputila u hitnu saborsku proceduru, intendanta HNK u Zagrebu u slučaju da ministar kulture i zagrebački gradonačelnik ne utvrde zajednički prijedlog, imenovala bi i razrješavala Vlada na prijedlog resornog ministra.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti"

>> Drama u HNK: Funkcioniranje nacionalnog teatra pod upitnikom

Do sada je Vlada intendanta imenovala isključivo na zajednički prijedlog ministra i gradonačelnika uz prethodno pribavljeno mišljenje kazališnoga vijeća. Takvo je zakonsko rješenje dovelo do trenutačne situacije u zagrebačkom HNK, koji ni nakon četiri natječaja još nema intendanta jer Ministarstvo i Grad nisu postigli dogovor o zajedničkom prijedlogu.

Današnjim dopunama koncentriramo se na činjenicu koja je pokazala pravni vakuum u dosadašnjem zakonu, odnosno na to da je imenovanje i razrješenje intendanta moguće samo na zajednički prijedlog gradonačelnika i ministra kulture koji onda potvrđuje vlada, rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

'Našim prijedlogom ostaje da je osnova dogovor, s time da u slučaju da on ne postoji, ministrica kulture ima pravo Vladi predložiti jednog kandidata', objasnila je. Sadašnji zakon je doista predstavljao pravni vakuum u kojem trenutno jesmo i stoga je zakon upućen u hitnu saborsku proceduru kako bismo što ranije izašli iz takve situacije, zaključila je.

Dopunama zakona reguliran je i izbor vršitelja dužnosti intendanta nacionalne kazališne kuće kojega će se imenovati i razrješavati na isti način kao i intendanta, ali bez provođenja javnog natječaja. Vlada predlaže i izmjene u sastavu kazališnoga vijeća javnih kazališta te bi se najmanje jedan član birao iz redova kazališnih umjetnika, a jedan iz redova svih zaposlenika.

Dosad je zakon propisivao da predstavnike zaposlenika u vijeću biraju samo kazališni umjetnici. Većinu članova vijeća i dalje će imenovati predstavničko tijelo osnivača kazališta iz reda uglednih umjetnika i radnika u kulturi koji nisu državni službenici. Mijenja se i status Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu koje sada dobiva status nacionalnog kazališta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene