Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slučaj Olujić: Saslušan Dobroslav Paraga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saslušavanjem bivšeg predsjednika HSP-a, Dobroslava Parage, na Županijskom sudu u Vukovaru nastavljen je sudski postupak za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, koji se vodi od ožujka ove godine protiv petorice bivših pripadnika izviđačko-diverzanstke satnije HOS-a, optuženih za ubojstvo četvoročlane obitelji Olujić 1992. g.

Optužene Maria Jurića (34), Zorana Poštića (34), Davora Lazića (34) i Miju Starčevića (51) tereti se da su 17. veljače 1992. godine, po zapovjedi optuženog Tomislava Madija (47) koji je u to vrijeme bio zapovjednik izviđačko-diverzantske satnije HOS-a, smještene u Komletincima na vinkovačkom području, počinili ubojstvo Radomira i Anice Olujić te njihove malodobne djece Milene i Marka, u njihovom domu u Cerni nedaleko Vinkovaca.

Pročitajte i ovo Odbor za gospodarstvo - 1 rok od osam dana Traži se ispitivanje ministra Filipovića: "Želimo čuti kakvi su planovi s Inom" Slika nije dostupna Pretresaju joj stan Privedena bivša državna tajnica u srpskom MUP-u: Povezuju je s Veljom Nevoljom

Suđenju su nazočna sva petorica optuženika, koji se od uhićenja u pritvoru osječkog zatvora.

Govoreći o saznjanjima kojima raspolaže u vezi s ubojstvom obitelji Olujić, Dobroslav Paraga izjavio je da osuđuje to ubojstvo za koje je, kako je naveo, saznao iz medija.

'Da sam za to znao, ja bih tražio uhićenja i nikada preko toga ne bi prešao', izjavio je Paraga.

Dodao je kako je optuženog Tomislava Madija upoznao u kasno ljeto ili ranu jesen 1991. godine, te da ga pamti kao 'hrabrog borca s kojim se našao iz čistog idealizma'.

Govoreći o ustrojstvu HOS-a, Paraga je naveo da, prema saznanjima kojima on raspolaže, postrojbe HOS-a nisu djelovale izvan tadašnjeg Zbora narodne garde, a kasnije Hrvatske vojske.

'Nije bilo paralelnog zapovijedanja', naveo je u svome svjedočenju Dobroslav Paraga, dodajući - kako u smislu vojnog djelovanja - čelništvo HSP-a nikada nije davalo zapovjedi pripadnicima HOS-a.

Nastavak glavne rasprave na vukovarskome Županijskom sudu, sudac Ante Zeljko najavio je za 7. studenoga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene