Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrhovni sud je danas ukinuo rješenje zagrebačkog Županijskog suda o produljenju pritvora Ivanu Gotovcu, bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju optuženog za korupciju u slučaju "Maestro", i predmet vratio na ponovno odlučivanje Županijskom sudu, do čije nove odluke Gotovac ostaje u pritvoru.


Vrhovni sud je rješenje o produljenju pritvora, u kojemu je Gotovac već 15 mjeseci, ukinuo i vratio na ponovno odlučivanje zbog manjkava i nedostata obrazloženja odluke, doznaje se od glasnogovornika toga suda Dražena Tripala.

Vezani članci Slika nije dostupna Gotovac: Za otmicu sam nevin, za orgije kriv! Slika nije dostupna Antina audicija: Trčale, čistile jaja i pisale pjesme

"Izvanraspravno vijeće Županijskog suda nije dovoljno obrazložio i konkretiziralo zbog čega je Gotovcu produljen pritvor, već je navelo paušalne i općenite razloge", objasnio je Tripalo.

Kako je riječ o pritvorskom predmetu, Izvanraspravno vijeće se mora što prije sastati, pa je, po Tripalovim riječima, moguće da se to dogodi već u ponedjeljak.

Gotovac je jedan od desetero optuženih za korupciju u HFP-u. U pritvoru je od sredine lipnja prošle godine kad je, zajedno s još dvojicom potpredsjednika Fonda, uhićen u antikorupcijskoj akciji "Maestro". Od tada mu Izvanraspravno vijeće svaka dva mjeseca produljuje pritvor.

U posljednjoj žalbi njegov je odvjetnik Ljubo Pavasović Visković naveo kako dužina pritvora nije u razmjeru s težinom kaznenog djela za koje je Gotovac optužen te da ga mora biti pušten na slobodu iz zagrebačkog zatvora u Remetincu.

Nakon podizanja optužnice u veljači ove godine protiv Gotovca i odbjeglog poduzetnika iz BiH-a Svjetlana Stanića izdvojen je postupak.

Optužen je da je od Stanića primio mito te na njegov poticaj zlouporabio položaj i ovlasti kako bi mu omogućio da pod što povoljnijim uvjetima dođe do dionica i imovine društava iz portfelja HFP-a i to dionica "Dalmacijavina" i splitskog hotela Bellevue u vlasništvu tvrtke Laurus u stečaju.

Nakon njegova uhićenja u medijima je objavljeno da mu je Stanić, kao nagradu za odavanje tajnih podataka o uvjetima prodaje "Dalmacijavina" i hotela, dao peku i platio putovanje u Monte Carlo.

Suđenje za osmero optuženih iz slučaja "Maestro" počinje 10. studenoga, a početak suđenja Gotovcu i Staniću sudac Vladimir Pavleković još nije zakazao jer je čekao odluku Vrhovnog suda i vraćanje spisa na zagrebački Županijski sud.