Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teške optužbe

Lina Budak o tvrdnjama iz klinike: "Specijalistu se ne moram javljati dok ne obavim sve pretrage. Pleština? Zadire gdje mu nije mjesto"

Uz pregovore koji su zapeli u slijepoj ulici, ministar Vili Beroš, ali i cijeli sustav naišli su na teške optužbe pacijentice s karcinomom dojke. Tvrdi da joj sedam mjeseci nisu dali ključni nalaz u Klinici za tumore. Klinika tvrdi - pacijentica se nikad nije javila. Više detalja donosi reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

Sedam mjeseci nije znala da ima rak. Odvjetnica Lina Budak kaže kako ključni nalaz iz Klinike za tumore nikad nije dobila.

"Kada sam došla u Institut za tumore 11. travnja po nalaze, tada su mi dati svi nalazi osim tog ključnog nalaza, dobila sam i nalaz citološki u kojem je pisalo da malignih stanica nema", navodi Budak.

Nakon što je uzela nalaze nije se javila liječniku jer je, kaže, čekala još jednu pretragu. No na nju čeka mjesecima zbog menstrualnog ciklusa pa odlazi kod privatnika. Privatnik ju pita gdje je ključni nalaz - ona se vraća u kliniku, i dolazi liječniku.

"Prvo što me pitao, jer nije znao da ja nemam uvid u nalaz, pitao me da li sam obavila ciklus, ja kažem kakav ciklus, on kaže - jeste li svih 6 kemoterapija obavili ili samo pet? Ja sam rekla da mi nije dobro, da ga molim da sjednemo i objasni mi o čemu se radi", objašnjava Budak.

Iz Klinike za tumore ne žele pred kamere

Iz Klinike za tumore pred kamere ne žele, ali kažu kako je pri završetku svih pregleda upućena liječniku bez uputnice i bez čekanja. Kažu da se liječniku javila nakon 6 mjeseci. Jer da u bilo kojem trenutku javila liječniku, pojašnjavaju, od njega bi dobila ključni nalaz koji je čekao u računalu. No ona ponavlja - čekala je još jednu pretragu.

"Kakvom? Specijalistu se ne moram javljati dok ne obavim sve pretrage, sve nalaze koje dobiva bolnica - oni imaju. A po protokolu se oni moraju javiti meni", smatra Budak.

Pisala je i ministru Berošu koji joj nije odgovorio. Ali on kaže, u bolnicu je poslao inspekciju. Iz nje je dobio odgovor da je dobila jasnu uputu o javljanju liječniku.

"Ne mogu suditi o osobi koja možda ima neke druge motive, meni je iskreno žao zbog njene bolesti, međutim sve sam objasnio. Rekli smo, ne podižu se ti nalazi na šalteru, nego se podižu kod liječnika, mene samo zanima da bi zajedno odgovorili na ovo pitanje, da li se gospođa javila liječniku", rekao je Beroš.

Inspekcija ide i u KBC Zagreb, gdje je Lina Budak tražila terapiju, ali ju i otkazala.

Stigao drski odgovor zamjenika ravnatelja

U četvrtak navečer je, kaže, dobila drski odgovor zamjenika ravnatelja.

Pročitajte i ovo Stjepko Pleština Slučaj Line Budak Zamjenik šefa Rebra pacijentici koja ima rak: "Izgubili ste povjerenje? Liječite se drugdje, no ne na teret HZZO-a"

"Profesor Pleština zadire tamo gdje mu nije mjesto, on meni piše, kaže - 'navodite da ste izgubili povjerenje u hrvatsko zdravstvo, ako je doista tako onda je možda razumno liječiti se negdje drugdje no ne na teret HZZO-a'", rekla je Budak.

Ekipa Dnevnika nove TV zatražila je iz KBC-a Zagreb komentar, no nisu ga dobili.

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina navodi - slučaj pokazuje manjkavost sustava.

"Pokazuje lošu komunikaciju, neuvezanost sustava i ne znam kako je uopće obavila sve pretrage, a bez ključnog nalaza", dodaje.

Pacijentica iz Udruge Europa Donna Nives Badurina kaže da je s Klinikom za tumore imala dobro iskustvo - od pregleda do kemoterapije prošlo je samo pet tjedana. Ali da, sustav bi mogao biti i bolji.

"Trebale bi postojati osobe koje pomažu svim pacijentima da na vrijeme obave sve pretrage kako bi došle do zadnjih pregleda koji su im bitni u njihovom liječenju", navodi Badurina.

Pročitajte i ovo Lina Budak Pokreće se unutarnji nadzor Bolnica o ženi koja mjesecima nije primila nalaz da ima karcinom: "Specijalistu se javila tek za šest mjeseci"

Slažu se s tim i iz Udruge Jedra za oboljele od raka pluća.

"Zemlje koje imaju koordinatore, a to su specijalizirane sestre ako govorimo o onkološkoj skrbi, onda su to onkološke sestre koje bi vodile pacijente od samog početka do kraja kroz sustav", navodi Sandra Karabatić.

Što se točno dogodilo u slučaju Line Budak - inspekcija će tek utvrditi.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene