Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pale teške riječi

SDP se obrušio na Beroša: "Koliko je još gospodina Matijanića i gospođi Budak potrebno?"

Ministar zdravstva Vili Beroš
Ministar zdravstva Vili Beroš Foto: Damjan Tadic / CROPIX
SDP-ov Savjet za zdravstvo poslao je priopćenje u kojem se osvrnuo na potresno svjedočanstvo Line Budak, ali i na hrvatski zdravstveni sustav.

Zagrebačkoj odvjetnici Lini Budak zbog propusta u liječenju ozbiljno je narušeno zdravlje i ugrožen život. Budak boluje od karcinoma dojke, a ključan nalaz koji ukazuje na tešku malignu bolest bio joj je uskraćen punih sedam mjeseci.

O toj se temi, kao i o drugim aspektima hrvatskog zdravstvenog sustava, danas oglasio SDP-ov Savjet za zdravstvo.

Priopćenje Savjeta prenosimo u cjelosti:

"Već duže vrijeme govorimo kako se sustav zdravstva raspada, a sve zbog nekompetentnosti ministra Vili Beroša. Posljednji slučaj u kojoj je nesretnoj gospođi postavljena dijagnoza zloćudne bolesti dugo iza prihvatljivog vremenskog roka to dodatno potvrđuje.

Ministri zdravstva u HDZ-ovim vladama sustavno ignoriraju probleme, prebacuju odgovornost na druga tijela i oglušuju se na sva upozorenja, kako od djelatnika u zdravstvu, tako i pacijenata. Koliko je još gospodina Matijanića i gospođi Budak potrebno da ministar Beroš shvati kako njegova politika nečinjenja nepovratno urušava nekoć moćno hrvatsko zdravstvo?

Pročitajte i ovo Vili Beroš - 1 IZVIDI U TIJEKU Beroš o ženi koja mjesecima nije znala da ima karcinom: "Ja ne mogu suditi o osobi koja možda ima neke druge motive"

Prije nepuna dva tjedna upozorili smo na sve teškoće vezane za liječenje onkološke bolesti u Hrvatskoj: ishodi liječenja su katastrofalno loši, pacijenti prekasno ulaze u sustav, samim time je i prognoza lošija, a liječenje znatno skuplje.

Hrvatska ima sve potrebne dokumente za poboljšanje onkološke skrbi, ali ministar Beroš ne poduzima ama baš ništa kako bi tu istu skrb unaprijedio. Dapače, povodom Svjetskog dana borbe protiv raka je rekao kako je bolno svjestan problema u sustavu onkološke skrbi. Nažalost, biti 'bolno svjestan' je nedovoljna utjeha za sve pacijente, kao i radnike u zdravstvu.

Zdravstvo je prvenstveno financijski potpuno destabilizirano, a da ne govorimo o manjku osoblja i kontinuiranom kadroviranju unutar sustava u kojoj je važnija članska iskaznica HDZ-a nego stručnost. Podsjetimo, već tijekom prve godine Beroševog upravljanja javne bolnice su imale manjak od oko 682 milijuna kuna, a ukupne obveze krajem 2021. iznosile oko 11,8 milijardi kuna, i to usprkos sanacijama. Neupravljanje financijama u zdravstvu svake godine se ponavlja i čini se da je to jedina konkretna zdravstvena politika koju provode.

Pročitajte i ovo Lina Budak Pokreće se unutarnji nadzor Bolnica o ženi koja mjesecima nije primila nalaz da ima karcinom: "Specijalistu se javila tek za šest mjeseci"

Odavno je došlo vrijeme da ministar Beroš odstupi, a njegov današnji medijski istup samo apostrofira kako je za ovu poziciju potpuno nekompetentan. Šteta koju je HDZ učinio zdravstvu je iznimno velika i iz dana u dan će ju osjećati sve veći broj građana.

Zdravstvom ne mogu rukovoditi entuzijazam i altruizam uposlenika koji vatrogasnim 'krpanjem' pokušavaju nadomjestiti organizacijski nered. A za nered se jasno zna tko je odgovoran – Vili Beroš i HDZ!"

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene