Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Luetić o razgovorima s Berošem i slučaju Budak: "Tražit ćemo očitovanje i medicinsku dokumentaciju od zdravstvenih ustanova"

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić gostovao je u Dnevniku Nove TV, gdje je komentirao razgovore s ministrom zdravstva Vilijem Berošem i slučaj Line Budak.

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK), gostovao je u Dnevniku Nove TV, gdje je s reporterkom Martinom Bolšec Oblak razgovarao o sastanku s ministrom zdravstva Vilijem Berošem i slučaju Line Budak.

"Kada smo rekli da nismo čuli ništa novo, nismo čuli ništa konkretno. Naime, o ovakvim izjavama, planovima i obećanjima slušamo već dvije do tri godine", rekao je.

Liječnici su, podsjetimo, najavili da će 18. ožujka održati prosvjed na zagrebačkom Markovu trgu, a Bolšec Oblak je Luetića pitala što bi se trebalo dogoditi da do njega ipak ne dođe.

"Na današnjem sastanku nije dogovoren novi sastanak, ali bih rekao da je na potezu Vlada. Mi smo jasno pokazali naše zahtjeve i Vlada ima dovoljno vremena da ih ispuni", odgovorio je.

"Mislim da se i predsjednik Vlade Andrej Plenković mora osobno uključiti u rješavanje ovih problema. Zdravstveni sustav tiče se svih nas. Svi smo mi i pacijenti ili potencijalni pacijenti", dodao je.

Pročitajte i ovo Vili Beroš - 1 IZVIDI U TIJEKU Beroš o ženi koja mjesecima nije znala da ima karcinom: "Ja ne mogu suditi o osobi koja možda ima neke druge motive"

Također je rekao da će se predstavnici liječnika odazvati ako ih Beroš pozove na novi sastanak.

"Ministru smo rekli da čekamo djela, a ne riječi i po tome ćemo cijeniti njihov trud", rekao je Luetić.

Beroš je danas prvi put predstavio plan kojim bi za koeficijente radnika u zdravstvu trebalo biti osigurano 70 milijuna eura.

"Mi planove slušamo već zadnje dvije do tri godine. Zakon o radnopravnom statusu je na stolu već tri godine i nije donijet. Ministru smo rekli da smo bili dovoljno strpljivi. Dvije godine pandemije smo šutjeli, radili i čekali da nešto naprave. Stjerani smo u kut i prisiljeni smo na akcije", rekao je Luetić.

Bolšec Oblak ga je zatim pitala raspravlja li se i o štrajku zdravstvenih radnika.

"Sve opcije su otvorene. Prosvjed je 18. ožujka, a nakon toga ćemo odlučiti o daljnjim akcijama", rekao je.

Pročitajte i ovo Prosvjed liječnika Najavljen prosvjed Liječnici objavili kad kreću na Markov trg, ministar ih odmah prozvao: "Jedno je pitanje ključno"

Komentirao je i svjedočanstvo Line Budak, koja je rekla da je prošla brojne pretrage, mjesecima čekala još jednu, da je tek nakon sedam mjeseci od doktora saznala da ima rak, a ključan nalaz koji upućuje na tešku malignu bolest nikad nije dobila.

"Komora nema službenih saznanja o ovom događaju. Tražit ćemo očitovanje i medicinsku dokumentaciju od zdravstvenih ustanova. Postupit ćemo u skladu sa svojim ovlastima ", rekao je predsjednik HLK-a.

Na kraju je odgovorio na pitanje o reformi zdravstva.

"I dalje je na razini prezentacije s kraja prošle godine. Zakoni koji su bili u prvom čitanju još nisu došli u drugo. Dakle, svi čekamo tu reformu", rekao je Luetić. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene