Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog rasprave u Saboru

Slovenski pučani traže novu blokadu Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska pučka stranka (SLS) pozvala je predsjednika vlade Boruta Pahora da opozove svoj ljubljanski dogovor o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor, ustvrdivši da današnja rasprava u Hrvatskom saboru svjedoči kako Hrvatska ne priznaje drugi Rehnov prijedlog i u njemu spomenuti teritorijalni kontakt Slovenije s otvorenim morem.

'Pozivamo vladu da nađe takvo rješenje za granicu koje će zaštititi teritorijalnu cjelovitost države i da prekine aktivnosti za deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora', navela je stranka u priopćenju za javnost.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Walter Zakrajšek - 3 Blizu granice s Hrvatskom Završena akcija spašavanja: Otkriveno stanje speleologa, a spasilačka služba razmišljala je i o miniranju Slovenski specijalci, ilustracija Velika akcija Slovenski specijalci upali u osnovnu školu: Uhićena je učiteljica

>> Kosor uvjerava da nećemo izgubiti ni kilometar teritorija

'Slovenska diplomacija izvukla je kraći kraj i prevarila slovensku javnost, a ono što premijer Pahor naziva najvećim uspjehom slovenske diplomacije zapravo je najveći poraz', izjavio je predsjednik stranke Radovan Žerjav. Dodao je da će SLS nastaviti pripreme za organiziranje referenduma o arbitraži te da bi slovenska vlada trebala opozvati ljubljanski dogovor i opet uvesti blokadu hrvatskih pristupnih pregovora. Slovenski 'pučani' nisu protiv hrvatskog članstva u EU-u, ali traže da se zaštite slovenski nacionalni interesi i njezin status pomorske države, a Pahor bi ponovno trebao sazvati koordinaciju političkih stranaka i objasniti im pravi sadržaj svojeg dogovora s Jadrankom Kosor, izjavio je Žerjav.

Slovenska pučka stranka jedina je uz Jelinčičeve nacionaliste u parlamentu glasovala protiv dogovora Pahor-Kosor koji, po anketama, podupiru dvije trećine Slovenaca. Stranka tvrdi da ni drugi Rehnov prijedlog Sloveniji ne jamči izravan kontakt s međunarodnim vodama i cijelu Savudrijsku valu.

Danas se oglasio i Zmago Jelinčić

Danas se s pozivom Pahorovoj vladi da ponovno razmisli o dogovoru s Kosor oglasio i predsjednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič.

U priopćenju za javnost podsjetio je Pahora na svoju često izgovaranu ideju o međunarodnoj konferenciji na kojoj bi se određivale granice između bivših jugoslavenskih republika, a Slovenija vratila u granice negdašnje Karantanije koja je obuhvaćala veći prostor od današnje Slovenije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene