Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljetno osvježenje

Kristalno plava, no je li i kristalno čista? Provjerili smo stanje vode u gradskim bazenima

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images +0 Ilustracija Galerija 1/4 >>
Spas od visokih temperatura na kontinentu se najčešće traži na bazenima. No baš tamo kriju se brojne opasnosti od bakterija i zaraza. Reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak provjerila je sa stručnjacima je li voda u našim bazenima ispravna.

Kristalno plava - no je li bazenska voda i kristalno čista? Građani navode kako su zadovoljni vodom dok na bazen odlaze zbog rekreacije i osvježenja ili treninga.

Jesu li bazeni i zdravstveno ispravni, provjeravaju zavodi za javno zdravstvo. U laboratorij Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar stižu uzorci zagrebačkih bazena, Jaruna, Bundeka. Zasad su izvrsne kakvoće.

"To su mikrobiološki pokazatelji, Escherichia coli i Pseudomonas te broj aerobnih kolonija na 36 stupnjeva. Od fizikalno-kemijskih pokazatelja, to su boja, mutnoća i slobodni rezidijalni klor", navodi Sonja Tolić iz Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju.

Pročitajte i ovo Ministar Božinović na požarištu - 3 VATRA SE VIŠE NE ŠIRI FOTO/VIDEO Gorjele kuće, četiri osobe lakše ozlijeđene: Božinović otkrio kolika je šteta, vatrogasci će dežurati cijelu noć

U vanjskim bazenima kontrola je dva puta, u unutarnjim jednom mjesečno. Legionela se kontrolira jednom godišnje. Problema nemaju na riječkoj Kantridi ni na osječkoj Kopiki.

"Uzorkovanje se izvodi dvaput mjesečno i dosad svi rezultati pokazuju i na Dravi i u bazenu da je voda izvrsne kakvoće", kazao je dogradonačelnik Osijeka Dragan Vulin.

"Osim naših kontrola koje pratimo cijeli dan, imamo dvaput mjesečno kontrolu ZZJZ-a, koji uzima uzorke i koja nam povratno javlja rezultate. Rezultati su uredni", rekla je Tamara Lončar Hrabec, upraviteljica bazena Kantrida.

Pročitajte i ovo Tuča u Zagorju Nastradala brojna mjesta VIDEO Snažno nevrijeme poharalo kontinentalnu Hrvatsku: Vjetar lomio grane i rušio drveće, tuča u Zagorju i Baranji

Da bi takvi i ostali, trebaju pripaziti i kupači. Tuševi i dezobarijere na bazenima su s razlogom.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene