U Savudrijskoj vali se ništa značajno ni u subotu nije dogodilo. No, slovenska policija i dalje, ovoga puta u pratnji ribarskih inspektora, upozorava hrvatske ribare da se nalaze u slovenskim teritorijalnim vodama.

Galerija


Ribari iz Savudrije kao i prethodnih dana, isplovili su na pučinu u pratnji hrvatske policije, a slovenske su kolege sve pratile i bilježile kamerom. Iz slovenske Vlade za Novu TV odgovorili su da je slovenska policija pokrenula i prekršajne postupke protiv hrvatskih ribara.

Vezani članci Oružje, ilustracija Policija zaustavila 56-godišnjaka i pronašla mu dva pištolja i streljivo Muškarac napao učenika u autobusu Muškarac iz čista mira napao učenika u autobusu: Morala intervenirati i policija

Na pučini trenutačno nema domaćih ribarica, a nekolicina školjkara vratila se u lučicu u Savudriji. Ribari koji su izlazili, to su učinili rano u subotu. Već oko 6 sati tri domaća ribara bila su na pučini u pratnji hrvatske policije.

I naša je ekipa bila na moru i pratili su razvoj situacije. Bilo je susreta slovenske policije i hrvatskih ribara, davali su im upozorenja, palili rotirke, međutim nakon intervencije hrvatske policije Slovenci bi se udaljili.

Za razliku od prethodnih dana slovenska policija, u pratnji ribarskih inspektora, nakon upozorenja se nije udaljavala, već je cijelo vrijeme bila u blizini i pratila što se događa s naše strane granice.

Predstavnik slovenskog MUP-a o prvom danu provedbe arbitražne odluke u zaljevu

Prvi dan slovenske jednostrane implementacije arbitražne odluke o granici na moru, te daljnja očekivanja i mjere slovenskih vlasti u Piranskom zaljevu, odnosno Savudrijskoj vali, komentirao je popodne na konferenciji za novinare Boštjan Šefic, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova rekavši da je tijekom jutra zabilježen jedan incident, ali da ih tijekom dana više ne očekuje.

Prema riječima Šefica, nešto prije sedam sati ujutro "u slovensko more" u zaljevu uplovila su tri hrvatska ribarska broda praćena hrvatskim policijskim brodovima.

"Slovenska policija odmah je reagirala i dokumentirala događaj", kazao je Šefic, dodavši da se situacija kasnije smirila i da ne očekuje nove incidente tijekom dana. "Slovenska policija je hrvatske ribare upozorila da se nalaze u slovenskom moru i da su nezakonito prešli državno granicu, pa se nalaze u prekršaju", kazao je Šefic, dodavši da će policija zato kasnije provesti odgovarajuće postupke za taj prekršaj.

"Slovenski državni organi nadziru cijelo slovensko more i imaju situaciju u potpunosti pod kontrolom", kazao je Šefic, dodavši da na žalost dolazi do incidenata i prekršaja s hrvatske strane.

"Mi ćemo napraviti sve da toga bude što manje i da do toga ne dolazi, a u takvim ćemo slučajevima ako se dogode postupati po zakonu i izricati novčane kazne", kazao je Šefic.

Od današnjeg dana Slovenija će kažnjavati i pokretati postupke za sve one koji nezakonito ulaze u slovensko more, dodao je. Slovenski mediji navode da brodove slovenske policije koji reagiraju u takvim situacijama prati i ribarska inspekcija, te da će policija u postupcima protiv prekršitelja ako budu novčano kažnjeni rješenja slati u Hrvatsku, a možda i naplaćivati kazne onima koji se na rješenja budu oglušili prilikom njihova ulaska u Sloveniju.

"Prekršajni postupak je precizno reguliran i u slučajevima kad je počinitelj iz druge države. Ako hrvatski organi ne bi htjeli, mi imamo i druge mogućnosti kako im ta rješenja uručiti i naplatiti kazne", dodao je Šefic.

Dodao je da će slovenska policija zaštititi svoje ribare u zaljevu koji love u slovenskom moru, te da na tom području ne može djelovati organ druge države. "Spremni smo reagirati na odgovarajući način, a za to imamo i odgovarajuće planove iako se nadamo da do toga neće doći", kazao je Šefic. (Petra Fabian Kapov / I.D. / Hina)
 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr