Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija uvodi kraće vinjete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija uvodi vinjete za kraće vremensko razdoblje, odlučeno je na posljednjoj sjednici Vlade Janeza Janše. Vinjete koje su kupljene na razdoblje od šest mjeseci vrijede do prosinca.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel iz Luksemburga prijeti Hrvatskoj blokadom pregovora u pet poglavlja ako ne izbaci sve čime se prejudicira granica sa Slovenijom. 

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna 15 eura za tjednu vinjetu Slovenija uvodi kraće, ali i skuplje, vinjete

Hrvatska je već uzvratila da to nigdje ni ne čini i da se ta pitanja rješavaju pred međunarodnim pravosudnim tijelom.

No, prijetnje Europske komisije susjedima Slovencima, čini se, itekako su urodile plodom. Slovenija će uvesti kratkotrajne vinjete, posljednja je to odluka Janšine Vlade. 

Ove postojeće vinjete od 35 eura vrijede do kraja godine, a onda ćemo jefitinije preko Slovenije u EU.

'Nakon zaključka Europske komisije, jasno je da ćemo morati uvesti vinjete i za kraće razdoblje. Radi se o promjeni, koju ćemo, ako do nje dođe, uvesti sljedeće godine. Za tekuću godinu stvar je zaključena', rekao je Janša.

>> Slovenci kažu - vinjete ostaju!

>> Uvođenjem vinjeta za kraće razdoblje, Slovenija bi mogla izbjeći Sud EU-a

>> EK najavila mogućnost pokretanja postupka protiv Slovenije zbog vinjeta

Janša je prvi put priznao da je Slovenija popustila pod pritiskom Europske komisije.

Nakon susreta s budućim premijerom Borutom Pahorom rekao je da njegova Vlada nije prihvatila ponuđenu ostavku vodstva državne agencije DARS, kritizirane zbog teškoća u vezi s vinjetama i gradnjom autocesta. 

'To neće onemogućiti način financiranja gradnje autocesta i vinjete će kao način paušalnog plaćanja cestarine koje je uvela moja Vlada ostati na snazi', izjavio je Janša.

Slovenska je Vlada ponovno potvrdila da je od Europske komisije zatražila produljenje jednomjesečna roka za odgovor na prvu opomenu Bruxellesa Sloveniji zbog vinjeta, pa će EK-u morati odgovoriti buduća, Pahorova Vlada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene