Obavijesti Video Pretražite Navigacija

EK najavila mogućnost pokretanja postupka protiv Slovenije zbog vinjeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija najavila je mogućnost pokretanja postupka protiv Slovenije zbog uvođenja naplate cestarine vinjetama, na način da se diskriminiraju vozači koji ne žive u Sloveniji.

"Ne mogu potvrditi kada će biti donesena odluka, očekuje se da će to biti vrlo skoro", rekao je Fabio Pirotta, glasnogovornik povjerenika Europske komisije za promet, odgovarajući na novinarski upit kada bi Bruxelles mogao pokrenuti postupak protiv Slovenije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanak o slovenskim vinjetama Slovenija uvodi turističke vinjete? Slika nije dostupna Nije samo nama žao EK žali zbog slovenske odluke

Pirotta je pojasnio postupak pokretanja postupka protiv neke zemlje članice pred Europskim sudom pravde.

Nakon prvog upozorenja koje Komisija šalje zemlji članici, od prozvane zemlje očekuje se odgovor.

U slučaju da Komisija ne bude zadovoljna tim odgovorom, ona objavljuje tzv. "obrazloženo mišljenje", zadnji korak pred pokretanje postupka pred Europskim sudom pravde u Luksemburgu.

Slovenija bi mogla biti prozvana zbog kršenja načela slobodnog kretanja ljudi i dobara, jer uvođenjem vinjeta na najmanje polugodišnje razdoblje diskriminira vozače, koje samo prođu kroz zemlju, a plaćaju cijenu kao i domaći vozači.

Slovenija je od 1. srpnja ove godine uvela vinjete po cijeni od 35 eura za polugodišnju te 55 eura za godišnju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene