Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odbor za poslove Europske unije slovenskog parlamenta u ponedjeljak je bez ijednog glasa protiv prihvatio da se na pristupnoj konferenciji s Hrvatskom, koja se održava u petak, otvori šest i zatvori pet pregovaračkih poglavlja koje je Slovenija do sada blokirala.


Potvrdio je to nakon zatvorene sjednice tog odbora zastupnik Pahorovih socijalnih demokrata (SD) Matijaž Frangeš, koji je vodio sjednicu. Frangeš je istaknuo da ni jedan od članova odbora nije glasovao protiv, ali da će Slovenija uz otvaranje i zatvaranje poglavlja donijeti i jednostrane izjave kojima će u hrvatskom pristupnom procesu zaštititi svoje interese.

Vezani članci Pojačan promet prema moru - 3 Udarni turistički vikend: Na ulazak u Sloveniju čeka se satima, gužve i prema moru Testiranje na koronavirus u Šibeniku - 1 Ukidaju besplatno testiranje na COVID: "Zašto bi oni koji su se cijepili plaćali testiranje onima koji se cijepiti ne žele?"

Po njegovim riječima, prva slovenska jednostrana izjava odnosit će se na sporazum slovenskog premijera i hrvatske premijerke o deblokadi pristupnih pregovora i nastavku razgovora o granici. U njoj će se dati slovensko tumačenje tog sporazuma te tumačenje pisma koje je švedsko predsjedništvo EU-a uputilo Sloveniji u vezi s pismom hrvatske premijerke Jadranke Kosor. To će biti, kako je objasnio, jednostrana izjava općenite naravi o tome kako Slovenija gleda na postignut dogovor.

>> 'Prerano je reći da se oko deblokade neće nešto zakomplicirati'

Isto tako, Frangeš je rekao da će Slovenija na pristupnoj konferenciji dati i jednostrane izjave vezane uz neka od hrvatskih pregovaračkih poglavlja, kako bi zaštitila svoje interese. Riječ je, kako je objasnio, o sadržajnim primjedbama na poglavlje o slobodnom kretanju kapitala, poglavlje o poljoprivredi i poglavlje o razvoju europskih mreža. (Hina)