Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premda je bilo najava da bi odluka mogla biti donesena danas, slovenska će vlada o mogućem uvođenju ograničavanja zapošljavanja Hrvata u toj zemlji odlučivati na sljedećoj sjednici.


Slovenska vlada u četvrtak još nije donijela odluku o dvogodišnjem prijelaznom razdoblju u kojemu bi slovensko tržište rada i nakon ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja ostalo zatvoreno za radnike iz Hrvatske.

Vezani članci Nekoliko tisuća prosvjednika protiv COVID mjera u Belgiji - 1 Golema šteta nakon nereda u Bruxellesu, stanovnici u šoku. A na europskom stolu uskoro izmjena pravila o putovanjima Koronavirus u Ljubljani, ilustracija U susjednoj zemlji rekordan broj novozaraženih: ''Nema popuštanja mjera, očekujemo pritisak na intenzivne odjele bolnica''

Glasnogovornik slovenske vlade Boštjan Lajovic potvrdio je na konferenciji za novinare da se vlada danas upoznala s prijedlogom zakona koji to predviđa, ali će rasprava i odlučivanje o tome biti na sljedećoj sjednici vlade.

Prema zakonskom prijedlogu koji je pripremilo slovensko ministarstvo rada, obitelji i socijalne skrbi, na hrvatske bi se državljane u prijelaznom dvogodišnjem razdoblju do 31. lipnja 2015. primjenjivali propisi koji vrijede za tražitelje zaposlenja iz država izvan EU, a u parlament bi se uputio po hitnom postupku.

>> Slovenija će ograničiti tržište rada za Hrvate?

Dvogodišnji moratorij za slobodno zapošljavanje radnika iz Hrvatske na koje bi se i dalje primjenjivali propisi koji važe za nečlanice EU slovensko ministarstvo obrazložilo je zaštitom slovenskog tržišta rada na kojemu bi u slučaju velikog priljeva radnika iz Hrvatske moglo doći do poremećaja budući da se i u Sloveniji nezaposlenost zadnjih godina znatno povećala.

Odlukom o zatvaranju tržišta rada za Hrvate na dvije godine Slovenija bi se pridružila Njemačkoj, Nizozemskoj, Austriji i Velikoj Britaniji koje su to već službeno učinile.

Irska, Slovačka, Češka, Danska, Finska, Estonija i Litva objavile su da na svojim tržištima rada neće ograničavati pristup hrvatskim radnicima.

U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prijelaznog razdoblja, u kojemu države članice EU mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika po formuli "2+3+2", što znači da početno ograničenje za pristup tržištu rada od dvije godine države članice mogu nakon revizije produljiti za još tri godine te uz opravdan razlog za dodatne dvije godine.

Hrvatska ima pravo uvesti recipročne mjere za one članice koje odluče koristiti tu mogućnost. Ista su pravila vrijedila za sve nove članice koje su u EU ušle 2004. i 2007. Nakon ulaska deset novih članica 2004. te ulaska Bugarske i Rumunjske 2007., većina starih članica EU uvela je ograničenja za radnike iz tih zemalja, na dvije ili i na punih sedam godina, a jedino je Švedska tržište rada otvorila svima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju