Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenija je kukavičje jaje u gnijezdu Europske Unije, koja je propustila prije primitka Slovenije tražiti od nje jamstvo da neće blokirati pristup Hrvatske, piše austrijski list Wiener Zeitung.


Perspektiva takozvanog zapadnog Balkana, bivša Jugoslavija bez Slovenije s Albanijom i njegova pristupa EU danas nije tako dobra kao pet godina ranije, jer je samo Slovenija postala članicom EU i NATO-a.

Vezani članci Granični prijelaz, ilustracija Nova pravila za prolaz kroz Sloveniju: Vlada u zadnji tren izmijenila odluku Gužva na granici, ilustracija Dobro nam došli, susjedi! Hrvatska od sutra za Slovence obojana u zeleno

'EU je sa Slovenijom očito položila kukavičje jaje u gnijezdo', piše Wiener Zeitung. Autor teksta objašnjava tu tvrdnju zaključkom da je EU propustio zatražiti od Ljubljane da svoje bilateralne probleme sa Zagrebom riješi prije pristupa ili da dadne jamstvo da neće blokirati pristup Hrvatske. 

>> 'Potrebno je vrijeme da razmislimo i promislimo kako dalje'

>> Pahor: 'Hrvatska želi legalizirati naknadno mijenjano stanje na granici'

'Hrvatska tako praktično gotovo da i nema šanse okončati pristupne pregovore do kraja 2009.', piše list, dodajući da bi to bilo moguće jedino ako bi EU iznenada ponudila 'diskontne cijene' za zaključenje pojedinih poglavlja pristupnih pregovora ili ako bi Hrvatska odjednom postala iznimno učinkovita.

'Ta dva scenarija mogli bi se međutim ostvariti jedino kad bi Slovenija i Hrvatska prije toga bilateralno riješile svoj sukob ili bile spremne prihvatiti arbitražu'. Sad je, tvrdi list, i sama EU zainteresirana za rješenje spora, jer bi se promjene u Lisabonskom ugovoru u korist Irske trebale prihvatiti ratifikacijom sporazuma o pristupu Hrvatske.

Moguće je da cijela EU izvrši pritisak na Sloveniju, iako nije jasno koji bi uspjeh toga bio, piše list, spominjući i druge slučajeve neriješenih pitanja između članica i nečlanica, poput grčko-makedonskog spora i nizozemskog blokiranja Srbije u njezinom približavanju EU.