Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postignut dogovor

Slovenija deblokira pregovore, RH neće prejudicirati granicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sastanak Jadranke Kosor i Boruta Pahora očekivano je rezultirao deblokadom hrvatskih pregovora s EU.

Hrvatska premijerka i slovenski kolega postigli su dogovor kojim Hrvatska jamči da sadržaj pristupnih dokumenata neće prejudicirati granicu. Prema tim informacijama, Jadranka Kosor se švedskom predsjedništvu EU pismom obvezala na to. U tom jamstvu također se navodi da nijedan dokument ili jednostrani potez nakon 25. lipnja 1991. nema pravni učinak u rješavanju graničnog spora bilo na arbitražnom sudu ili u tijeku pregovaračkog procesa. Pahor je kazao da se pregovori o rješavanju graničnog spora nastavljaju u okviru EU s točke u kojoj su prekinuti 15. lipnja ove godine kada je na stolu bio posljednji prijedlog povjerenika za proširenje Ollija Rehna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Očekuje potporu Pahor od odbora zatražio pristanak na deblokadu pregovora Slika nije dostupna Rehn uputio čestitke Rehn: Pristupna konferencija 16. listopada

>> Kosor i Pahor dogovaraju deblokadu

I Kosor i Pahor smatraju da se radi o pobjedi obje strane Slovenski premijer rekao je da će slovenska vlada odborima za vanjske i eueropske poslove slovenskog parlamanta predložiti deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora. Ako vladin prijedlog dobije potporu u parlamentu Pahor je kazao da je dogovor da se pristupni pregovore što prije nastave, odnosno da će dvije zemlje pozvati švedsko predsjedništvo da što prije organizira pristupnu konferenciju kako bi se istodobno ukinula blokada i nastavili pregovori o rješavanju graničnog problema.

'Pobjeda za obje strane'

Kosor je kazala kako se u tom slučaju međuvladinoj konferenciji 'nada već krajem rujna'. Slovenija je blokirala devet poglavlja za otvaranje i pet za zatvaranje. Oboje premijera izrazilo je veliko zadovoljstvo postignutim dogovorom i ocijenilo ga uspjehom i pobjedom dijaloga i zaštite interesa obiju država i naroda. I Kosor i Pahor smatraju da dogovor predstavlja 'win-win' situaciju odnosno pobjedu za obje strane. Suglasili su se da ovaj dogovor otvara novo poglavlje u odnosima dviju zemalja, odnosno, kako je istaknula hrvatska premijerka 'poglavlje prijateljstva i međusobnog uvažavanja'. Na kraju izjava za medije nakon kojih nisu bila predviđena novinarska pitanja rečeno je da će ovaj dogovor omogućiti i jačanje gospodarske suradnje.

>> EU pozdravlja slovensko-hrvatski dogovor o deblokadi

Dogovorili deblokadu pa otišli na kavu

Što se tiče graničnog pitanja, dogovoreno je da će se pregovori nastaviti uz posredovanje Europske komisije. Dogovoreno je da pregovori o graničnim pitanjima u okrilju Europske komisije teku paralelno s pristupnim pregovorima Hrvatske EU. Sastanak je, kako je rečeno, protekao u dobrom duhu, a Pahor i Kosor su se zajedno s izaslanstvima nakon sastanka  uputili na kavu u ljubljanski Stari grad. (P.Č./T.Š./Hina)

Jamči li dogovor Pahora i Kosor Hrvatskoj nesmetan put prema EU?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

 


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene