Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak u Ljubljani

Kosor i Pahor dogovaraju deblokadu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosor i Pahor postigli su dogovor koji bi trebao omogućiti deblokadu hrvatskih pregovora s EU. RH, čini se, povlači sporne dokumente.

Slovenski premijer Borut Pahor najavio je jučer skorašnji zaključak pregovora o graničnom pitanju. 'Blokada hrvatskih pristupnih pregovora moguća je do kraja godine, rekao je uoći današnjeg sastanka, a razgovori koje smo posljednjih mjeseci vodili s hrvatskom vladom bili su uspješni, otvoreni i korisni', rekao je Pahor. 'Jučer smo predsjednica Kosor i ja u više navrata telefonski razgovarali te na taj način usklađivali stajališta. Danas radno nastavljamo s razgovorima. U svakom slučaju sam zadovoljan s razgovorima i nadam se da ćemo ih uskoro uspješno zaključiti. No, nakon toga će na obje strane biti potrebna savjetovanja s parlamentarnim strankama te nakon toga i u samom parlamentu', rekao je Pahor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Očekuje potporu Pahor od odbora zatražio pristanak na deblokadu pregovora Slika nije dostupna Postignut dogovor Slovenija deblokira pregovore, RH neće prejudicirati granicu

Hrvatska povlaći sporne dokumente koji, po slovenskom tumačenju, deblokiraju granicu

Umjereni sam optimist, rekao je ministar Gordan Jandroković Premijerka se jučer od ranog jutra sastala prvo s koalicijskim partnerima pa potom i dijelom čelnika oporbe. Na razgovor se nisu odazvali predstavnici SDP-a. Prema planu, čini se, Hrvatska bi trebala odustati od spornih dokumenata za koje slovenska strana smatra da prejudiciraju granicu, dok bi Slovenija trebala deblokirati blokirana poglavlja. No, službeni Zagreb još je oprezan, premijerka Kosor o tome nije željela ništa reći, dok ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković izražava umjereni optimizam. 'Pričekajte, vodit ćemo računa o tome da zaštitimo hrvatske interese, ali dogovorili smo se sa slovenskom stranom da o tome ne izlazimo u javnost, milim Vas da shvatite to jer to je u hrvatskom interesu', rekao je Jandroković novinarima te na pitanje dodao da je 'umjereni optimist'.

Sastanak u Ljubljani

Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor u danas prijepodne u Ljubljani će se sastati sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom. Sastanak će se održati u zgradi vlade u Ljubljani, a nakon njega su predviđene izjave za medije. Slovenija trenutačno blokira devet poglavlja za otvaranje i pet za zatvaranje. U internim dokumentima švedskog predsjedništva EU sljedeća međuvladina konferencija o hrvatskom pristupanju planirana je za 16. listopada. Premijerka Kosor je u intervjuu kojeg je u četvrtak objavio ORF kazala kako je u pregovorima sa Slovenijom postignuto ozračje povjerenja i obostranog poštovanja. 'Više o tome ne mogu reći, jer smo se dogovorili da nećemo o tome govoriti u javnosti sve dok sve točke ne budu usuglašene', rekla je Kosor za ORF ističući kako je uvjerena da će u 'dogledno vrijeme stvar biti riješena'.

Prethodni sastanci

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) Mario Dragun prije dva dana najavio je da će, kada dvije strane postignu visoki stupanj usuglašenosti, o tome javnost izvijestiti hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor. Jadranka Kosor i Borut Pahor dosad su se sastali dva puta otkako je hrvatska premijerka stupila na dužnost. Na prvom sastanku u Trakošćanu 31. srpnja dvije su zemlje dogovorile okvirni plan prema kojem bi se do kraja ove godine moglo pronaći rješenje graničnoga spora i blokade hrvatskih pristupnih pregovora. Na drugom sastanku u Gdansku prije deset dana, na marginama obilježavanja 70. godišnjice početka II. svjetskog rata, taj je rok premijer Pahor pomaknuo na nekoliko tjedana. Hrvatska je premijerka dodala da je 95 posto pitanja u sporu riješeno te da ostaju 'još neke pojedinosti' do cjelovita rješenja. Pahor je tada istaknuo da se intenzivno vode pregovori o dokumentu koji bi trebao kompromisno riješiti hrvatsko-slovenski granični prijepor i omogućiti slovensku deblokadu pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom. U skladu s dogovorom dviju zemalja, nijedna pojedinost o pregovorima dosad se nije pojavila u javnosti, iako je bilo spekulacija u medijima. (M.B./T.Š./P.Č.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene