Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samuel Žbogar potvrdio

Slovenija danas predaje pisani odgovor na Rehnov prijedlog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar najavio je da će u ponedjeljak u Bruxellesu predati pisani slovenski odgovor na konačni prijedlog povjerenika za proširenje Ollija Rehna da se hrvatsko-slovenski granični prijepor riješi pred ad hoc arbitražnim sudom, koji je Hrvatska prihvatila u obliku u kojem je ponuđen bez ikakvih dopuna.

'S povjerenikom Rehnom sam vrlo detaljno u petak navečer razgovarao o našim prijedlozima, tako da je on vrlo podrobno upoznat s njima, a u pisanom obliku ćemo ih predati danas', rekao je Žbogar po dolasku na redoviti sastanak ministara vanjskih poslova EU-a. Hrvatska je Rehnov prijedlog prihvatila još 8. svibnja, a Slovenija svoj pristanak uvjetuje prihvaćanjem njezinih dopuna, koje mijenjaju samu bit prijedloga koji je Hrvatska prihvatila. Iako sadržaj dopuna nije poznat, slovenski su mediji proteklih dana objavili da se tiču nastojanja da se osigura teritorijalni pristup otvorenom moru, pri čemu je osnovni zahtjev da se u arbitražu uključi 'načelo pravičnosti' (ex aequo et bono). Zbog bilateralnog graničnog prijepora Slovenija već mjesecima blokira hrvatske pristupne pregovore.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žbogar se brani od napada oporbe 'Ni jedan centimetar teritorija nećemo dati Sloveniji' Slika nije dostupna Objavljen Rehnov prijedlog: Slovenija će tražiti izmjene

Rehn će pomno pručiti dopune

Povjerenik Rehn je u petak izjavio da će 'pozorno proučiti te dopune sa svojim savjetnicima i pravnim stručnjacima Europske komisije', a budući da je Hrvatska prihvatila 'kompromisni prijedlog u svom sadašnjem obliku, morat će se s njom obaviti novi razgovori'. Povjerenik Rehn je rekao da ne kani odustati od traženja rješenja, jer je dogovor 'vrlo blizu'. 'Obje su strane privržene ovom procesu europske pomoći, koji je poduprla predsjednička trojka i zemlje članice EU-a. Tako smo blizu dogovora da nema smisla sada odustati, jer smo nadomak cilja', rekao je Rehn.

Rehn je u petak najavio da će se uskoro sastati s dvjema stranama i predsjedničkom trojkom. Ministar Žbogar je rekao da su u tijeku dogovori o sastanku dvojice ministara s Rehnom, ali još uvijek nije poznato kada će se sastanak održati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene