Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za ili protiv

Slovenci odlučuju o Pahorovom arbitražnom prijedlogu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U slovenskom parlamentu za srijedu popodne je sazvana izvanredna sjednica parlamentarnog odbora za vanjsku politiku na kojoj će se odlučivati o prijedlogu vlade da se pokrene postupak zaključivanja sporazuma o graničnoj arbitraži s Hrvatskom, koji je u utorak kasno navečer u parlamentarnu proceduru uputila Pahorova vlada.

Kako se doznaje u informativnoj službi slovenskog parlamenta, sjednica s početkom u 13.30 sati održat će se iza zatvorenih vrata. Oporbene stranke iznijele su proteklih dana niz sumnji oko toga štiti li budući pregovarački okvir u sklopu arbitraže 'nacionalne interese Slovenije', a nekadašnji premijer Janez Janša, koji vodi najjaču oporbenu stranku, izjavio je da će njegova stranka glasovati protiv arbitražnog rješavanja graničnog pitanja kakvog je strankama u ponedjeljak predstavio premijer Borut Pahor, jer je dogovorom s hrvatskom premijerkom 'oslabio slovenske pregovaračke pozicije'. Janša tvrdi da je za Sloveniju slabo to što arbitražni postupak neće biti završen prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, odnosno da se do tada neće znati jesu li arbitražnim rješenjem zadovoljeni slovenski nacionalni interesi, osobito teritorijalni kontakt s otvorenim morem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenski premijer tvrdi Pahor: Ako blokiramo Hrvatsku, prijeti nam izolacija Slika nije dostupna Detalji pregovora na vidjelu Pahor: Kosor je za ulazak u EU dala izlaz na more

Ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u utorak navečer, na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade, kako je prijedlog arbitražnog sporazuma koji je dat u parlamentarnu proceduru uvažio primjedbe opozicije. 'Ocjenjujemo da je prijedlog koji smo pripremili prihvatljiv glede zaštite vitalnih interesa Slovenije. On uključuje sve zahtjeve Slovenije, kao što su pravednost, stanje na dan 25. lipnja 1991. te rješavanje morskog i kopnenog dijela kao cjeline', rekao je Žbogar. U odborima slovenskog parlamenta već je dano odobrenje za deblokadu 11 pristupnih poglavlja na pristupnoj konferenciji za Hrvatsku, sazvanoj za petak. Podnošenjem inicijative za arbitražni postupak u parlamentu Pahorova vlada nastoji uvjeriti oporbene stranke koje su prema deblokadi bile suzdržane da će Slovenija putem arbitraže ostvariti svoje 'vitalne interese' kad je riječ o rješenju graničnog prijepora s Hrvatskom.

'Pahor kupio 'mačka u vreći''

Slovenske oporbene stranke, uz Janšinu još Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča te Slovenska pučka stranka (SLS) Radovana Žerjava, ne isključuju mogućnost da ponovo sazovu izvanrednu sjednicu u četvrtak ako na današnjoj sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku ne dobiju jamstva vlade da će granično pitanje s Hrvatskom biti poznato prije njena ulaska u EU. U suprotnom najavljuju prikupljanje potpisa za referendum o arbitražnom okviru za pregovore s Hrvatskom kojim nisu zadovoljne. Nekadašnji predsjednik parlamenta i istaknuti član Janšine stranke France Cukjati izjavio je u utorak kasno navečer za Slovensku televiziju da je novim pregovaračkim pristupom s Hrvatskom premijer Borut Pahor oslabio slovenske pregovaračke pozicije i 'kupio mačka u vreći' jer granica neće biti poznata prije ulaska Hrvatske u EU.

Predstavnici koalicijskih stranaka u vladi ističu, međutim, da je dogovor slovenskog premijera s hrvatskom premijerkom o deblokadi pregovora i nastavku razgovora o granici velik vanjskopolitički uspjeh, te da bivša Janšina vlada za razliku od sadašnje nije uspjela s Hrvatskom dogovoriti načela rješavanja graničnog pitanja, nego je pristajala na, za Sloveniju nepovoljno, rješavanje graničnog prijepora pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ). (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene