Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MUKE S OTPADOM

Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati

Aktualno Galerija Osijek Osijek Foto: Dnevnik Nove TV Odlagalište otpada - 1 Odlagalište otpada - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Odlagalište otpada - 2 Odlagalište otpada - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Odlagalište otpada - 3 Galerija 1/4 >>
Sudskom nagodbom okončana je najštetnija sudska presuda u povijesti protiv pet gradova u Slavoniji i Baranji. Gradovi će austrijskoj tvrtki za zbrinjavanje otpada platiti više od devet milijuna eura, a posao uopće nije započet. Najbizarnija je činjenica da je štetni ugovor sklopljen prije čak 22 godine, a da danas zbog toga - nitko neće odgovarati.

Prije 22 godine počinju muke s otpadom za pet velikih slavonsko-baranjskih gradova koji se tada udružuju i s austrijskom tvrtkom Saubermacher – Strabag sklapaju ugovor za zbrinjavanje otpada.

Danas će se zbog toga dobrano počistiti gradski proračuni. S kamatama gradovi ukupno moraju platiti više od 9 milijuna eura. Ovisno o udjelu, Osijek 3,9 milijuna, Vinkovci 2,1 milijun, Vukovar 1,5 milijuna eura, Županja 930 tisuća, a Beli Manastir oko 630 tisuća eura.

"To možemo svesti u kontekst da smo za taj iznos mogli napraviti dva ili tri dječja vrtića, dom za umirovljenike. To je rezultat štetnih i loših politika tadašnje gradske uprave", rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić. 

"Nisam sretan. Mogli smo tih 11 milijuna kuna uložiti u bilo što drugo. u djecu, u građane treće životne dobi, u infrastrukturu, u sportske, kulturne objekte. U bilo što drugo", poručuje gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. 

Od 2002. godine Osijek je promijenio pet gradonačelnika. 

"To je bilo vrijeme kad je Hrvatska bila El Dorado za sklapanje takvih poslova", kaže bivši osječki gradonačelnik Anto Đapić, prvi koji je naslijedio taj ugovor. 

Ukratko, austrijska tvrtka trebala je iskopati rupu koju bi gradovi morali popunjavati otpadom, ali budući da se 2009. raskida ugovor, posao nije ni započet. Bivši gradonačelnik govori da je to od početka bilo štetno za naše gradove, koji su po ugovoru morali...

"Osigurati 50 ili 60 tisuća tona otpada godišnje. U slučaju da nedostaje 10, 15 tisuća, da se mi obvezujemo nadoknaditi po cijeni tone taj manjak. Mi bismo dosad, da se to dogodilo, platili 4, 5 puta više novca od ove cifre koju moramo platiti. Usuđujem se tvrditi da je bolje da smo ovako završili nego da smo realizirali takav ugovor", kaže Đapić. 

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 1 nagađanja o zdravstvenom stanju Nove glasine o Putinovoj bolesti: "Još uvijek imam prijatelje u istočnoj Europi koji misle da s njim nešto nije u redu, medicinski"

Građani su razočarani.

"Jako žalosno. Ja sam inače jako nezadovoljna našim sustavom", kaže Vesna Vukomanović iz Osijeka. 

"Ha, ništa, izgubili smo spor. Odnosno, grad je izgubio spor i treba platiti. Trebao bi netko odgovarati, a ja ne znam tko je taj", ističe Bojan Turković iz Osijeka. 

"Pa nitko i ne odgovara u Hrvatskoj", dodaje. 

Niti će itko odgovarati, jer gradovi su pristali na nagodbu koja je svojevrsno priznanje krivnje. Kako bi namirili kazne, Vukovar će u rebalans proračuna, a Osijek će posegnuti za teško stečenom ušteđevinom.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin obraća se naciji Govor o stanju nacije Putin uvjeren da NATO planira napasti Rusiju: "To može pokrenuti upotrebu nuklearnog oružja. Naše je spremno"

"Građani to neće osjetiti. Mi nećemo povećati niti jednu cijenu svojih komunalnih usluga, kao što nismo ni povećavali. Stvorili smo proračunski suficit dobrim upravljanjem financijama unatrag tri godine, povlačenjem sredstava", poručuje Radić. 

Devet milijuna eura za posao u kojem niti jedna lopata nije zakopana. Mnogi će reći – samo u Hrvatskoj, kaže reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene