Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1.500.000 dolara

Linić spas traži u novom zaduženju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do 2014. godine Hrvatska će se još zadužiti. Minus u državnoj blagajni i javni dug koji neprestano raste među glavnim su brigama Vlade.

Prema procjenama s Markova trga, deficit bi ubrzo mogao dosegnuti 17 milijardi i 400 milijuna kuna. Ministar financija Slavko Linić spas će potražiti u SAD-u i novom zaduženju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Glupa rasprava Linić: Zaista imam posla sa sve više luđaka, ne mogu sebi doći! Slika nije dostupna Povoljnija kamata nego 2012. Hrvatska se zadužila za dodatnih milijardu i pol dolara!

Rupu u proračunu, koja je narasla na 13 milijardi kuna, i javni dug od 200 milijardi kuna, ministar Linić zna kako riješiti. 'Morate znati građani Hrvatske, ili ćemo platiti porezima ili rasprodajom imovine', kaže Linić.

Velika zaduženja, poručuje Linić, ne rješavaju se preko noći. 'A mi smo svoje potrošili, sada vraćamo dugove, a ti dugovi nisu išli u razvoj nego u potrošnju. I ono što je najteže, tih 200 milijardi vam je 13 milijardi kuna svaku godinu kamata', kaže Linić. Da bi pokrpao rupe.

>> 'Situacija će se promijeniti tek kad budemo imali 2 milijuna zaposlenih'

Ministar Linić, prema neslužbenim informacijama, u Sjedinjenim državama zadužit će se za novih milijardu i pol dolara. Stručnjacima alarm za uzbunu, jer će kamatne stope na tom tržištu, kažu, brzo narasti.

'Trenutno je možda još uvijek bolja opcija euro, a ne SAD. Dosadašnju prekomjernu potrošnju ćemo financirati novim zaduživanjem, novim kamatama, novim rashodima', kaže Marijana Ivanov sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Sve tri agencije, hrvatski su kreditni rejting bacile u smeće. Novo zaduženje, kažu u HDZ-u, neće puno pomoći. 'Nema tu ničeg spektakularnog, on će i dalje ići u potrošnju, za financiranje svih obaveza i popunjavanje svih rupa. Nema reformi i nema drugog izbora nego otići po tuđi novac', kaže Đuro Popijač iz HDZ-a.

Zadužuje se država, ali zadužuju se i građani. No, o novom zaduženju države, građane se ne pita. Slaba je utjeha građanima obećanje da se radničke mirovine i plaće neće dirati. No, dok Hrvatska ne otplati dug, kaže Linić, neće se ni povećavati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene